ГоловнаПолітика

Профільний комітет Ради схвалив законопроект про продовження особливого статусу (оновлено)

Обидва президентські проекти отримали схвалення.

Профільний комітет Ради схвалив законопроект про продовження особливого статусу (оновлено)
Фото: 112.ua

У комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони з першої спроби не знайшлося голосів, щоб рекомендувати до ухвалення президентський законопроект про продовження особливого порядку самоврядування для окремих районів Донецької та Луганської областей. Документ відправлено на доопрацювання.

При цьому ще один президентський законопроект, який визнає підконтрольні "ДНР" і "ЛНР" території окупованими, закріплює пріоритетність Мінських домовленостей і перейменовує АТО, схвалення комітету отримав.

Альтернативний йому законопроект депутатів від "Самопомочі" профільний комітет не рекомендував до прийняття.

Розгляд законопроекту на профільному комітеті обов'язковий за регламентом. Однак парламент може не врахувати рекомендації комітету.

Оновлення 12:09. На сайті Ради в картці законопроекту про продовження особливого порядку самоврядування з'явилися дані, що президент відкликав законопроект на доопрацювання, доопрацьований знову внесено до парламенту 5 жовтня. Тексту доопрацьованого проекту закону поки що немає. Тепер профільний комітет повинен знову розглянути документ.

Оновлення 15:10. У новому варіанті документа окремо прописано, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей набуває чинності виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 відповідного закону, "зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

Комітет розглянув цю поправку на повторному засіданні і прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти законопроект №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей" в цілому.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так і не дозволили йому набути чинності: законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів. При цьому термін дії закону обмежено трьома роками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram