ГоловнаПолітика

Парубій підписав закон про продовження особливого статусу

Депутатам не залишили шансу на відстрочку набуття ним чинності.

Парубій підписав закон про продовження особливого статусу
Фото: EPA/UPG

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав прийнятий вранці 6 жовтня законопроект №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей", який продовжує на рік особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі.

Про це повідомляють у картці законопроекту на сайті парламенту.

Згідно з регламентом Верховної Ради, депутати можуть скасувати прийняті рішення до підписання відповідного акта спікером. Регламент також передбачає, що голова Верховної Ради підписує закон щонайшвидше через два дні після дня його подачі на підпис. Але цей законопроект був визначений президентом як невідкладний, а регламент допускає скорочення термінів розгляду для таких проектів.

Тим часом прес-служба партії "Свобода" повідомляє, що її депутати зареєстрували проект постанови про скасування рішення про прийняття законопроекту №7164.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які не дозволили йому запрацювати, - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону був обмежений трьома роками.

Цей термін спливає 18 жовтня 2017 року, але депутати продовжили його на рік.

У прийнятому законопроекті №7163 також окремо прописується, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей вступає в силу виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 відповідного закону, "зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram