ГоловнаПолітика

Європарламент прийняв резолюцію про порушення Росією прав людини в Криму

Депутати зажадали звільнення політв'язнів, зокрема Умерова та Чийгоза.

Європарламент прийняв резолюцію про порушення Росією прав людини в Криму
Фото: ecb.europa.eu

Парламент Європейського Союзу на пленарному засіданні в Страсбурзі в четвер прийняв резолюцію, в якій звинуватив Росію в порушенні прав людини в анксованому нею Криму, перш за все, прав кримських татар.

Про це повідомляє Голос Америки.

Європейські парламентарії зажадали звільнення політв'язнів і закликали забезпечити безперешкодний доступ до Криму представників спеціалізованих структур ООН, ОБСЄ і Ради Європи.

Парламент Євросоюзу, йдеться в резолюції, "засуджує винесення вироків кримськотатарському лідеру і заступнику голови Меджлісу Ільмі Умерову, заступнику голови Меджлісу Ахтему Чийгозу, журналісту Миколі Семені; вимагає скасування обвинувальних вироків і негайного та беззастережного звільнення Умерова та Чийгоза, негайного і беззастережного зняття всіх звинувачень з Семени".

У документі перераховані імена ще 44 осіб, в тому числі українського кінорежисера Олега Сенцова, судові вироки, які Європарламент рішуче засуджує.

Депутати запропонували ввести санкції щодо "всіх осіб, відповідальних за грубі порушення прав людини", в тому числі кримських і російських чиновників, які несуть пряму відповідальність за обвинувальні вироки Ахтему Чийгозу, Миколі Семені і Ільмі Умерову. Йдеться про заморожування активів і заборону на в'їзд до ЄС.

Європарламент вважає, що "права кримських татар були серйозно порушені забороною Меджлісу і оголошенням його екстремістською організацією, забороною на повернення його лідерів на півострів".

Депутати закликали Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у пріоритетному порядку розглядати всі позови, подані з Криму, оскільки російська судова система не може надати і не надає юридичну допомогу в цих справах.

Крім того, парламент ЄС закликав "всі сторони повною мірою виконати положення Мінських угод, включаючи припинення військової діяльності на Донбасі й обмін заручниками, а також звільнити і повернути всіх полонених без подальших зволікань; нагадує про особливу відповідальність російського уряду щодо цього".

Депутати запропонували Раді ЄС "вивчити можливість створення міжнародного формату для переговорів, в яких обговорюється питання про деокупацію Криму за участю ЄС, і який буде ґрунтуватися на міжнародному гуманітарному праві, праві людини і міжнародних принципах".

Європарламент також закликав Раду ЄС "знайти шляхи підтримки України в Міжнародному суді в справі залучення Російської Федерації до відповідальності за її підтримку тероризму на сході України і актів дискримінації етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram