ГоловнаСвіт

Євродепутати закликали Росію звільнити Сущенка та відновити обмін політв'язнями

"Справа Романа Сущенка є одним з питань значного занепокоєння з боку депутатів Європарламенту".

Євродепутати закликали Росію звільнити Сущенка та відновити обмін політв'язнями
Фото: Сергей Нужненко

Російська влада повинна звільнити зі слідчого ізолятора в "Лефортово" українського журналіста Романа Сущенка і гарантувати йому безпечне повернення в Україну.

Про це йдеться в зверненні групи депутатів трьох фракцій Європарламенту, оприлюдненому в день рішення Московського суду про продовження арешту для Сущенка на чергові два місяці, повідомляє "Укрінформ".

Також наголошують, що Росія і Україна повинні відновити обмін політв'язнями відповідно до Мінських домовленостей, а також забезпечити міжнародний моніторинг умов утримання та фізичного і психічного стану ув'язнених.

"Справа Романа Сущенка, який до 30 вересня очікував рішення суду, є одним із питань значного занепокоєння з боку депутатів Європарламенту", - відзначають депутати ЄП.

Вони звертають увагу, що за результатами досліджень міжнародних організацій справи інших українських політв'язнів, зокрема Олега Сенцова і Олександра Кольченка, також сфабриковані.

Європейські політики нагадують про те, що переговори між Росією і Україною у справі звільнення політв'язнів були заморожені ще наприкінці травня 2016 року.

"Відтоді жодного в'язня не було звільнено або обмінено. Таку ситуацію ми розцінюємо як гальмування процесу реалізації Мінських домовленостей, зокрема 5-ї, 6-ї і 7-ї статей цієї угоди", - наголошують євродепутати.

"Звільнення Романа Сущенка дає шанс на відновлення можливих переговорів, які стосуються питань обміну, а також відновлення переговорного процесу з інших гуманітарних питань, передбачених Мінськими домовленостями", - відзначають євродепутати.

Сущенко працює кореспондентом агентства "Укрінформ" у Парижі. Він приїхав у Росію для того, щоб відвідати близьких родичів. 22 листопада 2016 року Служба безпеки України оголосила, що він внесений до списків на обмін заручниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram