ГоловнаСвіт

У Європарламенті закликають ЄС посилити санкції проти РФ через репресії в Криму

У ЄП підтримали створення міжнародної переговорної платформи з метою деокупації Криму.

У Європарламенті закликають ЄС посилити санкції проти РФ через репресії в Криму
Европарламент
Фото: EPA/UPG

У Європарламенті закликають Євросоюз розширити список економічних і персональних санкцій проти Росії і осіб, причетних до переслідування кримських татар, а також інших українських заручників Кремля.

Відповідний пункт включено в проекти п'яти зареєстрованих резолюцій законодавчого органу ЄС щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова і журналіста Миколи Семени, повідомляє "Укрінформ"

"Європарламент укотре наголошує, що санкції ЄС проти Росії, введені у зв'язку з нелегальною анексією Криму, будуть залишатися, поки не буде відновлено суверенітет України над Кримом. ЄП також закликає Раду ЄС опрацювати наступний пакет санкцій проти Росії, який буде активований, якщо Росія відмовиться припинити переслідування Меджлісу кримських татар і продовжуватиме здійснювати інші порушення прав людини в Криму", - йдеться в проекті резолюції.

Крім того, євродепутати планують закликати Раду ЄС розширити персональні економічні санкції і накласти візову заборону на осіб, відповідальних за фабрикування політичних справ і незаконних вироків на території окупованого Криму.

У проекті документа також міститься вимога до керівництва РФ негайно і безумовно звільнити всіх незаконно ув'язнених у Криму та на російській території українських політичних заручників, скасувати всі висунуті їм звинувачення і припинити репресії проти кримських татар.

У проекті резолюції, представленої політичною групою Європейських консерваторів і реформістів, також міститься вимога звільнити ув'язненого в Москві журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка, якого тримають за політичними мотивами.

Європейські консерватори і реформісти також підтримали в своєму документі створення міжнародної переговорної платформи з метою деокупації Криму.

Європарламентарії також нагадують Москві про її повну відповідальність, як окупаційної влади, за дотримання прав людини в Криму і вимагають допущення на території півострова міжнародних моніторингових груп, зокрема під егідою ООН.

Європарламент також укотре підтримає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України і відзначить непорушність політики невизнання нелегальної окупації Криму Росією.

Дебати про порушення прав людини в окупованому Росією Криму та голосуванні відповідної резолюції пройдуть 5 жовтня в Страсбурзі.

Нагадаємо, 2 жовтня в Криму силовики затримали трьох кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram