ГоловнаПолітика

Світлична презентувала агрохаб Харківської області потенційним партнерам

У Харкові відкрилися Міжнародна агропромислова виставка і форум із підтримки фермерства «Агропорт. Схід. Харків - 2017».

Світлична презентувала агрохаб Харківської області потенційним партнерам
Фото: kharkivoda.gov.ua

5 жовтня за підтримки ХОДА в Харкові відкрилися Міжнародна агропромислова виставка і форум з підтримки фермерства «Агропорт. Схід. Харків - 2017». За інформацією голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної, захід зібрав близько 10 тисяч учасників, зокрема, майже 200 компаній аграріїв-виробників і 30 представників міжнародних фінансових організацій.

«Ідея підтримки малого та середнього бізнесу, яка була народжена у важкому 2014 році в Харкові, сьогодні набула масштабності та розширила свою географію на захід і на південь України, - зазначила Юлія Світлична. - Ми чекаємо прибуття на «Агропорт» 6 потужних бізнес-делегацій із 6 східних областей України».

«Чотири роки тому в цьому залі було всього 150 місць, а в терміналі - кілька одиниць техніки і близько 20 виставкових стендів, - зазначив під час урочистого відкриття форуму генеральний менеджер «Агропорт Україна» Дмитро Титаренко. - Ми навіть не були впевнені, що захід відбудеться. Це був дуже зухвалий крок: провести перший «Агропорт». Але ми вірили, у нас була підтримка наших партнерів. Наша особлива подяка - саме голові облдержадміністрації Юлії Світличній. Тому що саме в Харкові відбувся перший «Агропорт», ініціатором якого виступила адміністрація. І саме Харківщина є батьківщиною «Агропорту».

Світлична акцентувала, що серед головних завдань заходу, крім підтримки малого і середнього бізнесу, - презентація Харківської області для потенційних партнерів.

«Ми представляємо Харківську область як єдиний і потужний хаб для подальшої переробки агропродукції, її зберігання, транспортування, підготовки робітничих кадрів, наукових проектів, виробництва сільгосптехніки, - пояснила Юлія Світлична. - Ми демонструємо настрій і відкритість влади для подальшого розвитку агропромислової сфери України».

Керівник області зазначила, що підписана три роки тому Президентом України Угода про асоціацію з Європейським Союзом відкрила для нашої країни європейські ринки. І українські аграрії скористалися такими можливостями.

«На сьогодні Україна є одним із найбільших постачальників агропродукції на ринку Європи. Така продукція, як соняшникова олія, мед, цукор, зерно, є візитною карткою нашої країни на європейському ринку. У нас дуже велика перспектива. Агропромисловість - це потужна ланка, де Україна має нові можливості», - наголосила Світлична.

Вона зазначила, що від «Агропорту», як і від усіх заходів подібного масштабу, що проходять у Харківській області, регіон очікує конкретних результатів, у тому числі підписання в рамках заходу контрактів і меморандумів для подальшого розвитку агробізнесу.

«Сподіваюся, кожен знайде собі партнерів, і сьогоднішні дискусії завершаться реальними проектами», - сказала Юлія Світлична.

«Агропорт. Схід. Харків - 2017» проходитиме впродовж трьох днів. Головною локацією заходу традиційно є аеропорт «Харків». У перший день, 5 жовтня, проходить бізнес-форум з огляду зовнішніх і внутрішніх ринків продовольства України. Захід відбувається в рамках Всесвітнього дня продовольства. «Родзинкою» форуму стане церемонія нагородження відкритою премією AGROPORT AWARDS, якою керівництво ХОДА та організатори форуму відзначать найкращих сільгоспвиробників і представників харчової промисловості Харківщини.

У другий день форуму відбудеться науково-практична конференція з адаптації сільського господарства до зміни клімату. У третій день на демонстраційних полях Харківського національного аграрного університету імені Докучаєва пройде День поля. Також 7 жовтня на території аеропорту представлять вітчизняні та іноземні зразки сільськогосподарської техніки. З повною програмою заходів «Агропорт. Схід. Харків - 2017» можна ознайомитися тут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram