ГоловнаПолітика

Турчинов: Ухвалення закону про статус Донбасу створить умови для відсічі збройної агресії РФ

"Законопроект заблокує будь-які спроби РФ продовжити агресію, маскуючись під миротворців".

Турчинов: Ухвалення закону про статус Донбасу створить умови для відсічі збройної агресії РФ
Фото: Макс Левин

Прийняття законопроекту "Про особливості державної політики для забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" створить умови для ефективного захисту національної безпеки, відсічі збройної агресії Російської Федерації і звільнення захоплених Росією територій.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, виступаючи у Верховній Раді, повідомляють на сайті РНБО.

"Запропонований законопроект має стратегічне значення для нашої країни. Він створює правові та організаційні умови для відновлення територіальної цілісності України, повної деокупації Донецької і Луганської областей. Забезпечує тверду й непохитну правову позицію України в міжнародних судових інстанціях, у переговорних процесах, блокує будь-які спроби РФ продовжити агресію, маскуючись під миротворців", - наголосив Турчинов.

"Головне, проект чітко і недвозначно визначає Російську Федерацію державою-агресором, а території окремих районів Донецької та Луганської областей - окупованими", - додав він.

Турчинов детально зупинився на основних нормах законопроекту. Зокрема, пріоритетами державної політики є звільнення окупованих територій і відновлення Конституційного ладу на них; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали в результаті російської агресії; зміцнення незалежності, державності, забезпечення єдності і територіальної цілісності Української держави.

"Відповідно до законопроекту, схвалюється рішення президента України про застосування з цією метою Збройних сил України й інших військових формувань. Встановлюється, що безпосереднє керівництво всіма силами і засобами, які використовуються для забезпечення національної безпеки в Донецькій і Луганській областях, покладається на Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ", - сказав секретар РНБО.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так і не дозволили йому почати діяти, - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів. При цьому термін дії закону обмежений трьома роками.

Сьогодні комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони схвалив законопроект про продовження особливого статусу Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram