ГоловнаПолітика

Експерт: якщо не введемо накопичувальну систему, нам нічого буде сказати наступним поколінням

Самої солідарної системи недостатньо для гідних пенсій.

Експерт: якщо не введемо накопичувальну систему, нам нічого буде сказати наступним поколінням
Александр Ткач
Фото: Макс Левин

Заступник директора компанії "Пенсійно-актуарний консультант" Олександр Ткач застеріг владу від подальшої відстрочки введення накопичувальної пенсійної системи.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Кількісне вираження мети [пенсійної системи] - це заміщення втраченого заробітку на рівні 40% після 35 років сплати страхових внесків. Це норма Міжнародної організації праці. Якщо ми беремо європейський кодекс соціального забезпечення - то це 50%, а то й 60-65%", - заявив він.

Прийнятих змін у солідарну систему буде недостатньо навіть для мети 40%, упевнений Ткач.

"Реформа пенсійної системи почалася не із закону 6614, а почалася 2003 року з прийняттям законів 1057 і 1058 про загальнообов'язкове пенсійне страхування та недержавне пенсійне страхування, де чітко визначено три рівні. На жаль, з другим рівнем ми не впоралися, хоча мусили 2007 року запустити його. На жаль, з професійними пенсійними системами ми не впоралися, хоча мусили після 2005 року запустити", - сказав він.

Ткач визнав, що за рік неможливо виправити 10 років прокрастинації, але потрібно починати зміни.

"Ми покладаємо дуже великі надії, що обов'язкова накопичувальна система в поєднанні із системою недержавного пенсійного забезпечення ці 20%, а то й 25% [які не зможе покрити солідарна система] все-таки надолужить", - сказав експерт.

Він нагадав, що накопичувальна пенсійна система повинна запрацювати з 1 січня 2019 року. Але Ткач побоюється, що за рік, що залишився, влада може прийняти рішення про чергову відстрочку.

"Чому є такий ризик? Тому що в нас 31 березня 2019 року - вибори президента, 27 жовтня 2019 року - вибори у Верховну Раду. І якщо ми до цього часу не вибудуємо ефективну трирівневу пенсійну систему, особливо другий рівень, не почнемо її запускати, то повірте, нам нічого буде сказати наступним поколінням. Ми зможемо сказати: "Рятуйся, хто може", - заявив Ткач.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram