ГоловнаПолітика

Козак: через 2-3 роки знову потрібно буде реформувати пенсійну систему

"Дефіцит Пенсійного фонду нікуди не зник".

Козак: через 2-3 роки знову потрібно буде реформувати пенсійну систему
Тарас Козак
Фото: Макс Левин

Президент інвестиційної групи "Універ", експерт Реанімаційного пакета реформ Тарас Козак вважає, що ухвалена Верховною Радою пенсійна реформа не є остаточною.

Таку думку він висловив під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Що стосується тільки солідарного рівня. Це часткова, половинчаста, недореформа. Тому що через 2-3 роки ми знову повернемося до цього питання. Знову потрібно буде реформувати солідарний рівень у зв'язку з тим, що дефіцит Пенсійного фонду нікуди не зник. Нам кажуть, що цей дефіцит буде зникати - розрахунків немає", - заявив він.

"Щороку в працездатний вік будуть входить усе менше і менше громадян. Тому що в працездатний вік входять люди, які народилися наприкінці 1990-х - початку 2000-х років. Тоді була дуже серйозна яма народжуваності. Народжуваність у ці роки була вдвічі нижчою, ніж наприкінці 50-х років. А саме люди, які народилися в 1950-х роках, сьогодні починають виходити на пенсію. Тобто вдвічі більше тих, хто виходить на пенсію, ніж тих, хто починає працювати. А серед тих, хто починає працювати, не всі починають платити внески, тому що багато в тіні", - сказав Козак.

Він вважає, що пенсія громадян із солідарного рівня дуже суттєвою впаде і коефіцієнт заміщення становитиме близько 25% і падатиме далі.

Козак вважає, що для виправлення ситуації, яка склалася, влада повинна розробити стимули для розвитку добровільної недержавної системи пенсійних накопичень (третій рівень пенсійної системи) і вводити загальнообов'язкове пенсійне страхування (другий рівень).

"Тільки разом - перший, другий, третій рівні - можна вийти на коефіцієнт заміщення, який Україна бере на себе в зобов'язаннях, - 40%. Не 20-25%, а 40% або навіть 50%", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram