ГоловнаПолітика

Рева: стаж 35 років гарантуватиме пенсію в розмірі 35% від зарплати

"Усе у ваших руках, працюйте, платіть внески".

Рева: стаж 35 років гарантуватиме пенсію в розмірі 35% від зарплати
Фото: Макс Левин

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що страховий стаж у 35 років, необхідний для отримання пенсії за новим законом, гарантуватиме її розмір 35% від зарплати.

Про це міністр сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

Він визнав, що в конвенції Міжнародної організації праці передбачено, що пенсія має заміщати 40% від зарплати. Але, як сказав міністр, ця норма була написана німцями ще в 50-ті роки, коли жінки переважно не працювали. На ці 40% повинні були жити не тільки чоловік, а й його дружина. Зараз ситуація інша, і пенсійні внески платять і жінки також, тобто подружня пара отримує, по суті, дві пенсії.

"Тепер по суті. У нас у пенсійній формулі три показники. Показник перший - середня зарплата за три роки до виходу на пенсію. Позиція два - індивідуальний коефіцієнт заробітку, тобто порівнюється кожен місяць, коли ви платили внесок, із середньою зарплатою по Україні і виводиться коефіцієнт. Сума коефіцієнта ділиться на їх кількість - і виходить середній коефіцієнт. І третій показник - коефіцієнт страхового стажу. Якщо ми говоримо, що коефіцієнт дорівнює одиниці за кожен рік, коли ви працювали, то при повному страховому стажі який відсоток ви повинні отримати заміщення? Якщо у нас 35 років - умова для виходу на пенсію в 60 років? 35%. Будь ласка, все у ваших руках, працюйте, платіть внески - і ви за цією формулою отримаєте не менш ніж 35% своєї середньої зарплати", - заявив міністр.

"А те, що в нас за 15 років хотіли мати 40% коефіцієнта заміщення, то в нас і такий результат, який є. Що працюємо 15 років, а отримуємо, як ті, хто працює 35. Цей перекіс ми виправляємо", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram