ГоловнаПолітика

СБУ виявила в Миколаєві та Херсоні кол-центри для клієнтів з РФ і Криму

Російські спецслужби могли отримати доступ до даних українських компаній.

Служба безпеки України викрила два нелегальні кол-центри в Миколаєві та Херсоні, які обслуговували клієнтів з Росії і Криму.

"Правоохоронці встановили, що організувала незаконний бізнес в Україні московська компанія для оптимізації витрат. Серед клієнтів, яких обслуговували кол-центри за технологією IP-телефонії, були російські комерційні структури і муніципальні установи", - повідомляють на сайті спецслужби.

Серверне обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням, електронною базою даних клієнтів розміщувалося в Росії, адміністрування "українського" сегмента баз здійснювалося через віддалений доступ. Кандидати на роботу в компанію, незважаючи на неофіційне працевлаштування, зобов'язані були повідомити роботодавця персональні дані: номери мобільних телефонів, адреси поштових електронних скриньок, акаунти в соціальних мережах. Вони також надавали анкетні дані близьких родичів.

Співробітники СБУ встановили, що серед клієнтів кол-центру були і українські компанії. Зараз перевіряють інформацію про можливе копіюванні їх баз даних на російські сервери на замовлення спецслужб РФ.

Під час санкціонованих обшуків у нелегальних "філіях" у Миколаєві та Херсоні правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує незаконність функціонування кол-центрів. Серверне обладнання і комп'ютерну техніку відправили на експертизу для підтвердження фактів передачі інформації про українських громадян у РФ і користування нею російськими спецслужбами.

Залучені СБУ працівники Держпраці та фіскальної служби також зафіксували, що майже 80% персоналу працювали без укладення трудових договорів, отримуючи заробітну плату в конвертах. Гроші на фінансування "філій" надходили з головного офісу в Москві на рахунки, відкриті в російському банку.

Зараз діяльність компаній у Миколаєві та Херсоні заблокована, на банківські рахунки накладено арешт, перевіряються також факти відмивання грошей через конвертаційні центри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram