ГоловнаСвіт

Палата громад Канади прийняла аналог "закону Магнітського"

Росія заявила, що не залишить закон без відповіді.

Палата громад Канади прийняла аналог "закону Магнітського"
Фото: Adrian Wyld/CP

Палата громад парламенту Канади в третьому, остаточному читанні, ухвалила аналог "закону Магнітського".

"За" проголосували 277 депутатів, проти - 0, повідомляє CBC News.

Таким чином, нижня палата парламенту затвердила внесені до цього в документ поправки, через які той мусив повернутися знову в палату громад. Тепер документ відправляється у верхню палату (сенат) для остаточного затвердження. Після цього - на підпис генерал-губернатора Канади.

Канадський закон, який отримав назву "Про правосуддя для жертв корумпованих іноземних чиновників", по суті, є аналогом "закону Магнітського", прийнятого у США 2012 року.

У канадський парламент документ вніс 2016 року сенатор від Консервативної партії Канади Рейнелл Ендрічек. У документі передбачено замороження активів і скасування віз для іноземних чиновників, викритих у порушенні прав людини. На слуханнях обговорювали, що закон передусім торкнеться представників влади в Росії, Ірані, у Венесуелі, В'єтнамі та М'янмі.

МЗС РФ пообіцяло, що прийняття цього закону не залишиться без відповіді.

Сергій Магнітський - юрист фонду Hermitage Capital - був заарештований російською владою 2008 року у справі про ухилення фонду від сплати податків. Голова Hermitage Capital Вільям Браудер стверджував, що переслідування Магнітського пов'язане з тим, що він розкрив корупційну схему виведення коштів з російського бюджету. Магнітський помер у СІЗО 2009 року. Браудер після його смерті почав міжнародну кампанію, спрямовану на те, щоб покарати винуватців крадіжки податків і загибелі юриста.

2012 року конгрес США прийняв акт, згідно з яким особам, відповідальним за загибель Магнітського, заборонили в'їзд у країну і заарештували їхні американські активи. Документ отримав назву "закон Магнітського". Пізніше "список Магнітського" неодноразово розширювали.

Аналог цього документа раніше ухвалив парламент Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram