ГоловнаПолітика

Питання відставки Муженка до отримання результатів розслідування вибухів у Калинівці неактуальне, - джерело

Розслідування проводить спецкомісія Міноборони.

Питання відставки Муженка до отримання результатів розслідування вибухів у Калинівці неактуальне, - джерело
Фото: president.gov.ua

За фактом вибухів на складах боєприпасів у Калинівці всередині Міноборони була створена спеціальна комісія з розслідування обставин того, що сталося. Про це LB.ua стало відомо з власних джерел. Очолив комісію генерал-полковник, керівник оперативного командування "Південь" Збройних сил України Руслан Хомчак.

За відомостями LB.ua, завдання комісії - встановити справжні причини пожежі, яка знищила 30% території складу боєприпасів. Перші результати очікуються вже 25 жовтня. Імовірно, вони можуть вплинути на кадрові рішення в Генеральному штабі, а саме, на не/звільнення начальника Генштабу Віктора Муженка Президентом Петром Порошенком.

Як відомо, за звільнення Муженка виступила низка народних депутатів, профільний комітет ВР, військовий прокурор Анатолій Матіос та голова РНБО Олександр Турчинов, які звинуватили його в незабезпеченні належної охорони складів. Начальник Генштабу ці звинувачення відкинув. Водночас, за даними джерел LB.ua в Генштабі, він зустрічався з Порошенком - після появи негативної інформаційної кампанії - і той дав зрозуміти, що до отримання результатів розслідування, питання про відставку (на чому активно наполягає, зокрема, "Народний фронт") не актуальне.

У зв'язку з цим варто зазначити, розслідування пожеж у Сватовому в жовтні 2015 року та Балаклії в березні 2017-го досі тривають. І причини вибухів не встановлені. Водночас, за цей час за фактом вибухів у Балаклії 159 осіб отримали різні види стягнень.

Нагадаємо, слідчі відпрацьовують чотири основні версії детонації боєприпасів на території арсеналу Збройних сил України в Калинівці Вінницької області: проникнення особи на територію військової частини і встановлення вибухового пристрою; вибуховий пристрій було вмонтовано в боєприпаси, які надходили до військової частини на зберігання; кримінальне правопорушення, вчинене працівниками, які встановлювали відеоспостереження на території частини; кримінальне правопорушення, вчинене у зв'язку з порушенням порядку зберігання боєприпасів і їх технічного обслуговування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram