ГоловнаПолітика

Львів визнав непридатною для звалища виділену місту ділянку

Комісія послалася на причини екологічного і соціального характеру.

Львів визнав непридатною для звалища виділену місту ділянку
Фото: explorer.lviv.ua

Сформована мерією Львова науково-експертна група остаточно визнала, що земельна ділянка в Яворівському районі, передана місту, не годиться для звалища.

Про це сказав голова Львова Андрій Садовий, повідомляють на сайті мерії.

"Учора ми отримали висновок науково-експертної групи, яка досліджувала ділянку гірничо-хімічного комплексу "Сірка" поблизу Новояворівська. Як відомо, Львівська обласна адміністрація запропонувала цю територію місту для облаштування полігону твердих побутових відходів. Відразу після цього рішення я скликав комісію, в яку увійшли провідні екологи, геологи, представники навколишніх громад. Комісію очолив академік Ігор Юхновський. Висновок, який ми отримали від незалежних експертів, однозначний - жодних об'єктів ні захоронення, ні переробки сміття там будувати не можна. На це є ціла низка причин екологічного і соціального характеру", - сказав Садовий.

Нагадаємо, 27 січня Садовий попросив прем'єра Володимира Гройсмана виділити Львову земділянку на 12,5 га для будівництва сміттєпереробного комплексу на території колишнього гірничо-хімічного підприємства "Сірка" в Яворівському районі Львівської області. Гройсман це прохання пообіцяв задовольнити, і 30 січня голова Львівської ОДА підписав розпорядження про передачу Львову відповідної ділянки.

1 лютого науково-експертна група у своєму попередньому висновку визнала земельну ділянку "непридатною для будівництва будь-яких об'єктів поводження з відходами".

Проблеми з вивезенням сміття у Львова тривають вже кілька місяців. 29 травня 2016 року в селі Великі Грибовичі, де розташоване львівське звалище, почалася пожежа. Вогонь незабаром загасили, але наступного дня стався зсув, і під завалами опинилися чотири людини - троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох осіб знайшли, четвертого досі не знайшли.

Сільрада Великих Грибович після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище. Після цього місто почало вивозити відходи на різні полігони в області та інших регіонах.

Львів неодноразово звинувачував центральну владу в ігноруванні проблеми міста. Партія мера Львова "Самопоміч" не виключає, що це робиться для того, щоб зашкодити іміджу Садового і його рейтингам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram