ГоловнаПолітика

СБУ оприлюднила документи КДБ з реакцією на дослідження Голодомору на Заході

Керівник КДБ Голушко писав про голод в лапках.

Служба безпеки України до дня народження історика Джеймса Мейса опублікувала дві інформаційні записки останнього керівника КДБ УРСР Миколи Голушка з реакцією на дослідження Голодомору на Заході.

"КДБ уважно стежив за дослідженнями Голодомору за кордоном і доповідав компартійним босам. У Галузевому державному архіві Служби безпеки України зберігаються унікальні документи за підписом голови Комітету державної безпеки Української РСР Миколи Голушка - інформування ЦК Компартії України "Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію навколо так званого "штучного голоду" в Україні в 1932-1933 роках" та "Про посилення антирадянського галасу за кордоном у зв'язку з питанням про масовий голод на Україні". На сторінках цих документів згадується Дж. Мейс і його комісія, діяльність якої викликала в СРСР передбачувану паніку. Керівник КДБ пише про штучний голод і українську трагедію виключно у лапках", - йдеться в повідомленні Служби.

Джеймс Мейс (1952 - 2004) - історик, політолог, асистент Роберта Конквеста, прихильник визнання голодомору геноцидом українців. Народився в Оклахомі, США. Захистив докторську дисертацію "Комунізм і дилеми національного визволення: національний комунізм у радянській Україні, 1918-1933", в якій пояснював причини краху національно-патріотичних ідей та процесу українізації їхньою несумісністю з комуністичною ідеологією. У 1986-1987 роках Мейс був призначений виконавчим директором дослідної комісії при Конгресі США, завданням якої було дати оцінку подіям 1932-1933 рр. в Україні. У 1993 році Мейс переїхав в Україну і отримав українське громадянство. Викладав у Києво-Могилянській академії на кафедрі політології. Помер 3 травня 2004 року. Похований у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram