ГоловнаЕкономікаДержава

Холодна вода у Києві подорожчає до 13 гривень за кубометр

"Підвищення вимушене і залежить тільки від одного - вартості електрики"

Холодна вода у Києві подорожчає до 13 гривень за кубометр
Фото: Макс Левин

У зв'язку з подорожчанням електроенергії у Києві на третину виростуть тарифи на холодну воду - з 10,24 грн до 13,43 грн для багатоквартирних будинків і з 8,68 грн до 12 грн для приватних будинків.

Про це повідомив гендиректор "Київводоканалу" Дмитро Новицький газеті "Вечірній Київ".

"Підвищення вимушене і залежить тільки від одного - вартості електрики, яка за останні півтора року зростала п'ять разів. А на вересень і березень заплановано чергові етапи зростання. Вартість електроенергії у структурі тарифу на холодну воду становить найбільшу частину - 35%. Забір води, підйом, очищення, знезараження, транспортування, водовідведення - все працює на електриці", - заявив він.

Нові тарифи ще має затвердити профільна Національна комісія, яка регулює сфери енергетики і комунальних послуг.

При цьому член комісії Руслан Машляковський у коментарі газеті вже порадив киянам заощаджувати.

"Полагодити бачок, що протікає, коли чистите зуби - закривати кран. Навчитися рахувати свої гроші. У нас, на жаль, поки людині не "вдарить по гаманцю", вона ж нічого робити не буде. За роки радянської влади люди не займалися заощадженням води, газу і тепла - адже це коштувало копійки. Але ресурси не були дешевшими, просто за них платила держава. Зараз усе змінилося", - сказав він.

Машляковський додав, що за нинішнього тарифу літр води коштує всього копійку. "Мало не в кожному офісі стоять кулери з питною водою. У середньому її літр коштує 70 копійок, і ніхто не скаржиться, що це дорого", - додав він.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні дорожчає опалення і гаряча вода, з 1 вересня - електроенергія.

З 1 травня для значної частини населення виріс тариф на газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram