ГоловнаЕкономікаБізнес

Чиновники борються за активи "Хрещатика", - Дубинський

У сфері інтересів - автопарк і золото.

Чиновники борються за активи "Хрещатика", - Дубинський
Фото: xcitybank.com.ua

Обшуки в головному офісі банку "Хрещатик" пов'язані з конкуренцією між держструктурами за право на перепродаж активів фінустанови. Про це в Facebook заявив керівник департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1+1" Олександр Дубинський.

За його словами, чиновників цікавить не повернення коштів вкладників, а автопарк і золото "Хрещатика", чималий запас якого міститься в сховищах фінустанови.

"Тимчасова адміністрація приходить у банк аж ніяк не рятувати гроші вкладників ... Кажуть, першим питанням тимчасового адміністратора "Хрещатика" був - "а який тут автопарк?" І першим рішенням - підготовка його продажу ... Також, нагадаю, що банк "Хрещатик" був єдиним неформально уповноваженим банком для торгівлі ювелірним золотом. Якого дуже багато в сховищах... " - зазначає Дубинський.

За словами експерта, правоохоронці намагаються отримати документи "Хрещатика", що викликає "обурення" чиновників ФГВФО, які вважають активи банку своєю "прерогативою".

"Фонд не задоволений конкуренцією з "прокурорськими" (обшук проводила Нацполіція - ред.), які в результаті "виїмки" отримують море інформації, для того щоб "доїти" менеджмент і власників "Хрещатика". Тимчасовий адміністратор вважає, що це - виключно його прерогатива, за яку "потрібним людям" у Фонді заплачено чималі гроші. І навіть взяті зобов'язання виплат наперед. А тут виїмка, аудит запасів. Недобре", - пише Дубинський.

На думку експертів, чиновників також привертає нерухомість, яка перебуває на балансі банку. За словами екс-голови правління банку Дмитра Гриджука, в сумі з власним майном банку її вартість перевищує 1,1 млрд гривень.

Нагадаємо, перевірка в банку, яка тривала майже два місяці, показала, що співробітники "Хрещатика" нібито з 2013 року здавали в оренду одне з приміщень у столиці за заниженою ціною. Під час обшуку 31 травня 2016 року тимчасовий адміністратор банку Ігор Костенко відмовлявся надати поліції оригінали документів. За його словами, він запропонував правоохоронцям отримати належним чином завірені копії всіх документів, що необхідні для проведення слідства, за умови, що оригінали кредитних справ залишаться в банку.

"Оригінали цих справ - це надважливі документи, які є основою для проведення майбутньої позовної роботи Фонду. Стовідсоткових гарантій того, що вилучені документи будуть збережені, на жаль, немає. Відомі випадки, коли після видалення документи або губляться, або взагалі знищуються. А без них залучити кого-небудь до відповідальності неможливо", - заявив Костенко.

Раніше в оточенні київського мера заявили, що банкрутство "Хрещатик" пов'язане з діями НБУ.

"Банк розвалився з вини НБУ, який вчасно не допоміг. Половина "падаючих" банків могла в Україні вижити, якби їм не нав'язували нормативи, які нібито дає МВФ, а Нацбанк транслює", - заявив радник мера Києва Ігор Ніконов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram