ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада зобов'язала створити наглядові ради у держкомпаніях

Закон з пакету МВФ ухвалили повторно з урахуванням специфіки підприємств ОПК

Рада зобов'язала створити наглядові ради у держкомпаніях
Архив
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила закон про створення наглядових рад у державних підприємствах та господарських товариствах, частка держави в яких перевищує 50%. Закон входить до пакета документів, погоджених з Міжнародним валютним фондом.

За ухваення проекту закону №3062 проголосували 289 депутатів. Цей документ ухвалили повторно після вето президента. Петро Порошенко зажадав врахувати специфіку підприємств оборонно-промислового комплексу. Депутати з його пропозиціями погодилися.

Він дозволяє створювати наглядові ради у державних і муніципальних унітарних підприємствах без проведення корпоратизації (зараз наглядові ради існують тільки в господарських товариствах). Перелік підприємств, де наглядові ради мають бути створені обов'язково, і порядок створення наглядових рад визначать Кабінет Міністрів України та місцевих рад.

Наглядові ради держпідприємств складатимуться з представників держави і незалежних членів, причому останні мають складати більшість, незалежно від організаційно-правової форми компанії.

Закон також встановлює критерії незалежності членів наглядових рад держпідприємств (ними не можуть бути держслужбовці), скасовує завдання на голосування для членів наглядових рад всіх держпідприємств незалежно від їхньої форми. Відтепер усі члени наглядових рад - незалежні і ті, хто представляє інтереси держави - будуть самостійно ухвалювати рішення під час голосування на засіданнях наглядової ради.

Крім того наглядові ради погоджуватимуть стратегію і річний фінансовий план, призначатимуть і звільнятимуть керівників підприємств, встановлюватимуть розмір і умови виплати винагороди, формуватимуть підрозділи внутрішнього аудиту. Вони здійснюватимуть відбір незалежного зовнішнього аудитора, ухвалюватимуть рішення про проведення важливих операцій.

З метою підвищення прозорості держпідприємств передбачається, що річна звітність держкомпаній підлягає обов'язковому незалежному аудиту. Перелік підприємств, для яких аудит буде обов'язковим, і критерії залучення незалежного аудитора визначить Кабмін для держпідприємств і місцеві ради для комунальних підприємств.

Нагадаємо, що влада України збирається провести масову приватизацію об'єктів держвласності. Ті підприємства, які залишаться у державній власності, планують об'єднати у кілька холдингів, які виведуть з-під управління міністерств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram