ГоловнаБлогиБлог Виктора Неганова

ДП «Укртранснафтопродукт» чи родинний підряд Г?

Вивчаючи питання продажу арештованих нафтопродуктів, які належали компаніям Сергія Курченка, про що я писав у попередньому блозі, з’ясувалося, що виконавцем схеми з продажу арештованого бензину за матеріалами слідства у відповідному кримінальному провадженні був Володимир Гаврилов на той час директор ДП «Укртранснафтопродукт».

З метою перевірки можливих інших фактів порушення законодавства при здійсненні господарської діяльності ДП «Укртранснафтопродукт» народним депутатом Антоном Геращенко були направлені відповідні листи до держпідприємства та Міненерго.

З’ясувалося, що в період 2013-2016 років будь-яких перевірок Держфінінспецією або внутрішнім аудитом Міненерго діяльності ДП «Укртранснафтопродукт» не проводилося в загалі, що є дуже підозрілим, враховуючи той факт, що «Укртранснафтопродукт» є найбільшим державним підприємством до якого у 2006 році приєдналися регіональні магістральні підприємства, які здійснювали переміщення та зберігання нафтопродуктів. Трохи згодом нам стане зрозуміло чому и завдяки кому не проводилися такі перевірки.

За матеріалами внутрішнього аудиту Міненерго за період 2012-2013 були встановлені чисельні факти розкрадання державного майна, у тому числі нафтопродуктів(ще до історії з Курченком), що свідчить про те, що випадок з історії з арештованим бензином Курченка є системою у роботі ДП «Укртранснафтопродукт».

В аудиторському звіті зазначено про відсутність будь-якої бухгалтерської документації на підприємстві у 2012 та 2013 рр. За договором № 36/86а від 01.06.2004 ДП «Кременчуцьке управління магістральних нафтопродуктів»(увійшло до Укртранснафтопродукта) придбало у ТОВ «Промбудсервіс» об’єкт незавершене будівництво житлової споруди по вул. Мічуріна 18 у м. Кременчук вартістю на той час 1 млн. дол. Проте за даними звіту – зазначений об’єкт був збудований у 60-70 роках та знаходиться у приватній власності.

В.о. генерального директора ДП «Укртранснафтопродукт» Т.О. Чорнухою прийнято наказ від 02.04.2012 №14 про організацію підняття нафтопродуктів з блокувального трубопроводу. Було піднято дизельне паливо у кількості 85т., 72т. бензину А-80 з подальшим наданням ЛВДС «Кременчук» на відповідальне зберігання. Проте аудитом Міненерго зазначені об’єми нафтопродуктів на базі ЛВДС «Кременчук» відсутні та не обліковуються, що призвело до збитків на суму понад 720 тис. грн.

При звільненні Т.О. Чорнухи у 06.03.2013 – Чорнухою не було повернено ДП «Укртранснафтопродукт» службовий автомобіль Сузукі гранд вітара 2.0 (інв. номер 02365) вартістю 139 тис. грн., який знаходився на балансі Кременчуцької нафтобази. За даними аудиту зазначене авто Чорнухою було передано приватному підприємству «Спеціалізоване підприємство Юстиція» з порушенням наказу Міненерговугілля України від 29.07.2011 №332 та п. 4.6. Статуту ДП «Укртранснафтопродукт». Наразі невідомо про місце знаходження зазначеного автомобіля.

Це лише декілька прикладів, котрих у відповідному звіті є дуже багато.

У період 2012-2013 директором ДП «Укртранснафтопродукт» була Т.О. Чорнуха, а директором Кременчуцької нафтобази, де нахабно розкрадалися нафтопродукти був той самий Володимир Гаврилов, якій не гребував роздачею «наліво» не тільки бензину, а й автотранспорту державної нафтобази.

Проте замість того, щоб за наслідками встановлених аудитом розкрадань державного майна хоча б звільнити винних осіб, не кажучи того щоб ініціювати питання притягнення до кримінальної відповідальності – Міненерго в особі пана Продана наказом від 04.06.2014 підвищує та призначає «послідовника ідей» Чорнухи – В. Гаврилова на посаду генерального директора ДП «Укртранснафтопродукт». Цікаво, що матеріали зазначеного аудиту не направлялися до органів прокуратури. Напевно що не за просто так.

У подальшому в 2014-2015 Гавриловим вчинялися відповідні дії щодо реалізації арештованого бензину Курченка, який знаходився на «відповідальному зберіганні» ДП «Укртранснафтопродукт».

За даними книзі обліку руху трудових книжок ДП «Укртранснафтопродукт» 28.03.2013 Наказом № 198 В.М. Гаврилова було призначено на посаду керівника Кременчуцької нафтобази. Проти при прийомці-передачі документів від Гаврилова до Горбунова, попереднім керівництвом ДП «Укртранснафтопродукт», а саме Гавриловим незаконно було вилучено частину наказів, особистих кадрових справ деяких працівників, тощо. У тому числі відсутній зазначений вище Наказ № 198. Отже пан Гаврилов перед своїм звільнення «замітав сліди» у тому числі щодо своєї роботи на Кременчуцькій нафтобазі.

З’являється запитання – звідки у Володимира Гаврилова така обізнаність щодо способів уникнення уваги до себе від правоохоронних органів? Чому у період 2013-2016, коли пан Гаврилов працював в структурі ДП «Укртранснафтопродукт» та при наявності матеріалів щодо незаконних дій не проводилися відповідні перевірки Держфінінспекцією України. На обидва питання відповідь одна – Лідія Гаврилова.

За даними довідки у період 09.2013 по 03.2015 – Лідія Гаврилова займала посаду заступника начальника відділу контролю паливно-енергетичного комплексу Департаменту контролю у сфері матеріального виробництва та фінансових послуг Державної фінансової інспекції України. У 2015 її призначено головою Держфінінспекції України. Саме завдяки такому профільному паливно-енергетичному «даху» ДП «Укртранснафтопродукт» уникало від перевірок Держфінінспекції України. Також у соціальних мережах є інформація щодо обставин більш раннього періоду роботи пані Лідії в органах КРУ Дніпропетровської області.

Враховуючи те, що зараз Держфінінспекцією у ДП «Укртранснафтопродукт» нарешті здійснюється відповідна перевірка та головою ліквідаційної комісії Держфінінспекції є дружина пана Володимира – існують обґрунтовані підстави вважати, що серйозних порушень, особливо щодо роботи підприємства в період Володимира Гаврилова не виявлять.

Отже пану Володимиру є резон готуватися до чергового підвищення за «чесну та наполегливу» працю на користь родині, перепрошую державі, можливо вже на посаду до Міненерго України.

Виктор Неганов Виктор Неганов , Голова громадської організації "міський рух на захист прав громадян "Народний Контроль", кандидат юридичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram