ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін встановив єдину ціну на газ 6,9 грн за кубометр (оновлено)

Уряд хоче достроково виконати своє зобов'язання перед МВФ.

Кабмін встановив єдину ціну на газ 6,9 грн за кубометр (оновлено)
Фото: energy.kyivgaz.ua

Кабінет міністрів вирішив з 1 травня встановити єдину ціну на газ 6,879 грн за кубометр.

Про це на засіданні Кабміну в середу заявив прем'єр Володимир Гройсман.

"Сьогодні ми мусимо ухвалити складне рішення але необхідне для нашої держави. Питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний у тому, що ми в цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ взагалі в житті нашої держави. Багато років на цій темі спекулювали. Для нас важливо, щоб ми були прозорими, відкритими, і беззаперечно це все відповідає взятим зобов'язанням України перед МВФ. Ми знаємо, що сьогодні ціна на газ, яка поки не була економічно обґрунтованою і була 7200 грн [за тисячу кубометрів], відповідно з рішенням, яке пропонується розглянути на уряді, цю ціну буде зменшено до 6879 грн", - заявив Гройсман.

Фото: facebook.com/voytsitska

На його думку, система державних субсидій здатна покрити цю зміну цін.

"Я вважаю, що ми мусимо припинити цю несправедливість, ми мусимо подбати про кожного громадянина України, якому сьогодні важко. І система субсидій буде настільки ефективною, що від цих змін, ті, хто не мають сьогодні високого доходу, будуть захищені сьогодні державою адресно. Звичайно ті, хто мають великі доходи, вони будуть оплачувати повну ціну за своїм споживанням. Хочу запевнити всіх, що той, хто потребуватиме додаткового соціального захисту від держави, він його отримає", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, що зараз ціну на газ для побутових споживачів встановлено на рівні 7,2 грн за кубометр, при цьому існує так званий "соціальний тариф" на рівні 3,6 грн за кубометр для споживачів з індивідуальним опаленням, який діяв на 1200 кубометрів в період з 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року.

Попередній склад уряду планував з 1 квітня знизити звичайний тариф з 7,2 грн за кубометр приблизно до 6,5 грн, але при цьому "соціальний" тариф збільшити з 3,6 грн до 5,5 грн.

Підвищення тарифу на газ є зобов'язанням України перед МВФ. Попередній Кабмін планував завершити його у 2017 році, але судячи із заяви Гройсмана, ринковий тариф буде введено вже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram