ГоловнаСвіт

​ЄС закликав Туреччину помиритися з курдами

Єврокомісія стурбована політичними амбіціями Ердогана.

​ЄС закликав Туреччину помиритися з курдами
Йоханнес Хан
Фото: EPA/UPG

Євросоюз закликав владу Туреччини припинити насильство і примиритися з курдами.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Відповідну заяву зробила Європейська комісія, до обов'язків якої належить спостереження за реформами в Туреччині, необхідними для вступу країни в ЄС. Крім того, єврокомісари порекомендували Анкарі вирішити питання з незалежністю судів і свободою преси.

"Єврокомісія сподівається на припинення ескалації насильства в Туреччині та на початок переговорів про курдське питання", - заявив комісар ЄС з питань розширення Йоханнес Хан.

"Торік суттєві недоліки вплинули на незалежність судової влади, а також на свободу зборів і свободу висловлювання думок, зокрема з приводу підвищеного тиску та залякування журналістів", - наголосив Хан.

Єврокомісар також зазначив, що незалежність судів украй важлива для інвесторів: "Ніхто не хоче ризикувати своїми грошима, якщо вони не можуть покластися на незалежність судової влади".

Окрім того, Єврокомісія стурбована політичними амбіціями президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який хоче реформувати конституцію, щоб наділити себе широкими повноваженнями. Зараз посада президента в Туреччині має переважно церемоніальний характер.

"Туреччина, як раніше, висловлює свою прихильність до вступу в ЄС. Ця прихильність, однак, нівелюється прийняттям ключових законодавчих актів у галузі верховенства закону, свободи вираження думок і свободи зібрань, які йдуть врозріз з європейськими стандартами".

Відносини між основним політичним рухом курдів - Робітничою партією Курдистану (РПК) - і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам і відновили партизанську війну проти турецьких силовиків. РПК домагається створення автономії у складі Туреччини.

Нагадаємо, в липні Ердоган заявив про неможливість продовжувати переговори з курдськими бойовиками і закликав парламент позбавити імунітету політиків, пов'язаних з терористичними угрупованнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram