ГоловнаСвіт

У Туреччині заарештовано десятки противників політики Ердогана

Поліцейські рейди пройшли в 18 турецьких провінціях.

У Туреччині заарештовано десятки противників політики Ердогана
Турецкая полиция (Архив)

У Туреччині у вівторок, 3 листопада,заарештували десятки людей, включаючи можновладних поліцейських і чиновників, імовірно, пов'язаних з опозиційним ісламським проповідником Фетхуллахом Гюленом, який критикує політику президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Наголошують, що рейд відбувся через добу після того, як владна Партія справедливості і розвитку здобула перемогу на повторних парламентських виборах.

Прокуратура міста Ізмір заявила про розпорядження заарештувати 57 осіб, яких вважають членами "терористичного угруповання Гюлена" за звинуваченням у підготовці "чистки" в армії й уряді 2012 року. Як зазначає турецьке агентство Dogan, Гюлена вважають "підозрюваним №1" в останньому розслідуванні, пов'язаному з цією справою.

Під час поліцейського рейду затримали 44 підозрюваних, у тому числі колишнього голову поліції Ізміра і трьох місцевих законодавців. Усього поліцейські операції відбулися у 18 турецьких провінціях. Крім того, були видані ордери на арешт ще 13 осіб.

28 жовтня турецькі правоохоронні органи взяли штурмом офіси двох опозиційних телеканалів Bugun і Kanalturk у Стамбулі, які входили до холдингу Koza-Ipek, що належить Гюлену.

За інформацією газети, незважаючи на те, що влада пояснює проведення рейдів необхідністю розслідувати фінансові злочини, експерти впевнені, що це частина кампанії боротьби з противниками турецького лідера.

Ердоган звинувачує Гюлена, який зараз живе у США, в спробі організації державного перевороту і причетності до корупційного скандалу 2013 року, коли близько 50 турецьких чиновників і бізнесменів були затримані за підозрою в хабарництві.

На повторних парламентських виборах 1 листопада пропрезидентська Партія справедливості і розвитку отримала 49,4% голосів, набравши 317 мандатів із 550 можливих. Лівоцентристська Народно-республіканська партія - 25,4%, націоналістична Партія національного руху - 12%, прокурдська Партія демократії народів - 10,6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram