ГоловнаСвіт

У Туреччині проходять дострокові парламентські вибори

Ердоган назвав вибори парламенту "переломним моментом для нашої країни"

У Туреччині проходять дострокові парламентські вибори
Эрдоган голосует на парламентских выборах (Архив)
Фото: EPA/UPG

Дострокові парламентські вибори проходять сьогодні в Туреччині після того, як 550-місцевому парламенту, обраному на попередніх чергових виборах у червні, не вдалося створити урядову коаліцію.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Правляча партія "Право і справедливість" президента Реджепа Таїпа Ердогана втратила більшість у парламенті під час виборів 7 червня (вперше з 2002 року - ред.), таким чином заблокувавши його намір розширити президентські повноваження пд час запланованої конституційної реформи.

Напередодні виборів Ердоган висловив сподівання, що вже наступного дня після голосування громадяни Туреччини проявлять повагу до встановленого результату. "Після цього, сподіваюся, нова Туреччина не буде переживати неприємності, з якими ми стикулися в останні п'ять місяців", - сказав президент і додав, що ці вибори є "переломним моментом для нашої країни".

Опитування громадської думки свідчать, що результати сьогоднішніх виборів будуть приблизно такими ж, як і в червні, проте цього разу партії "Право і справедливість" доведеться укладати угоду про більшість з Народно-республіканською партією, якій пророкують друге місце.

Противники Ердогана кажуть, що його режим стає дедалі авторитарнішим, а Захід критикує його за посягання на свободу ЗМІ. Він же всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Цього тижня турецька поліція у зв'язку з розслідуванням про відмивання грошей провела обшуки в офісах двох телевізійних станцій, яких вважають опозиційними. Редактори близько 50 міжнародних ЗМІ написали лист, в якому засудили такі дії як акт наступу на свободу слова і примусу "замовчати будь-яку опозицію чи критику уряду напередодні виборів".

Зараз Туреччина стоїть перед проблемами з безпекою, рівнем економіки і поглибленням політичних і етнічних розбіжностей. Кризу в країні посилила боротьба проти терористичного угрупування "Ісламська держава" в Сирії, а також "Робочої партії Курдистану" на півночі Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram