ГоловнаСвіт

Ердоган закликав прийняти нову конституцію і не критикувати його режим

Турецький лідер має намір провести низку змін у своїй країні протягом найближчих чотирьох років.

Ердоган закликав прийняти нову конституцію і не критикувати його режим
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав до масштабних реформ і ухвалення нової конституції, а також попросив не критикувати його політичний режим.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Заплановані перетворення турецький лідер хоче реалізувати протягом найближчих чотирьох років.

"Вибори першого листопада подарували нам чотири роки стабільності та впевненості. Зробімо цей період часом реформ, віддавши пріоритет ухваленню нової конституції", - розповів Ердоган на заході, присвяченому річниці смерті засновника сучасної турецької держави Мустафи Кемаля. Він зазначив, що всі сумніви в правильності курсу нинішнього режиму слід відсунути вбік, щоб країна могла зосередитися на майбутньому.

1 листопада на повторних парламентських виборах пропрезидентська Партія справедливості і розвитку (ПСР) отримала 49,4% голосів, здобувши 317 мандатів із 550 можливих. Лівоцентристська Народно-республіканська партія - 25,4%, націоналістична Партія національного руху - 12%, прокурдська Партія демократії народів - 10,6%. Проведення повторних виборів було необхідне, оскільки обрані в червні політичні сили не змогли сформувати владну коаліцію.

Після голосування 7 червня ПСР, яка правила країною останні 12 років, отримала 255 крісел з 550. Втративши парламентську більшість, блок позбувся можливості самостійно сформувати уряд.

Нагадаємо, раніше у вівторок ЄС закликав Туреччину помиритися з курдами. При цьому Єврокомісія висловила стурбованість політичними амбіціями Ердогана, який хоче реформувати конституцію, щоб наділити себе широкими повноваженнями. Зараз посада президента в Туреччині має переважно церемоніальний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram