ГоловнаСвіт

Болгарія відмовилася пропускати російські літаки з "гумдопомогою" для Сирії

США занепокоєні можливими нелегальними поставками російської зброї сирійській армії.

Болгарія відмовилася пропускати російські літаки з "гумдопомогою" для Сирії

Болгарія відмовилася пропустити два російські літаки з "гуманітарною допомогою" для Сирії.

Про це повідомляє грецька газета "Катімеріні" з посиланням на джерела в Москві.

За даними видання, новий маршрут прямування російських літаків буде проходити через Іран.

Раніше дипломатичне джерело в Афінах розповіло РІА "Новости", що Москва попросила у Греції дозвіл на польоти з 1 по 24 вересня через її повітряний простір для доставки гумдопомоги до Сирії. За словами співрозмовника, такий дозвіл було отримано. Він же розповів, що США попросили Грецію відмовити російському проханню.

У понеділок, 7 вересня, представник грецького МЗС підтвердив існування американського запиту. Він не сказав, чи було прийняте будь-яке рішення, зазначивши тільки, що прохання США розглядалося.

За даними агентства Рейтер, представник грецького уряду у вівторок заявив, що Росія планує використовувати для доставки допомоги в Сирію повітряний маршрут на схід від Греції, що означає, за його словами, що питання про використання грецького повітряного простору знято.

"Катімеріні" пише, що реакція американців викликана побоюваннями нелегальних поставок російської зброї сирійському президенту Башару Асаду.

Інформація про те, що в Сирію мають прибути кілька тисяч російських військових, днями з'явилася в західних ЗМІ. Зокрема, ізраїльський Ynetnews повідомив, що російські літаки в Сирії будуть завдавати удари по позиціях бойовиків "Ісламської держави". У Міноборони Росії цю інформацію спростували.

У понеділок глава МЗС РФ Сергій Лавров провів телефонну розмову з держсекретарем США Джоном Керрі і нагадав йому про заяву Путіна щодо передчасності розмов про російську участь у військовій операції в Сирії, яку той зробив у Владивостоці. Також Лавров заявив, що Росія не приховувала, "що поставляє військову техніку офіційній сирійській владі з метою боротьби з терористами".

Нагадаємо, раніше LB.ua стало відомо, що Росія відправляє військових до Сирії із Севастополя. Крім того, за деякими даними, в соцмережах з'явилися фотографії російських військових у Сирії, як це було при вторгненні Росії в Крим і на Донбас.

Тим часом президент РФ Володимир Путін минулої п'ятниці заявив, що всі поставки зброї до Сирії здійснюються за контрактами, укладеними п'ять-сім років тому. Він також назвав розмови про участь Росії у військових діях проти терористичної організації "Ісламська держава" передчасними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram