ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК вирішив зупинити шахти "Павлоградвугілля" і задумався про суд з Україною

Компанія заявила про "системну кризу" в українській енергетиці.

ДТЕК вирішив зупинити шахти "Павлоградвугілля" і задумався про суд з Україною
Фото: www.dtek.com

ДТЕК Ріната Ахметова оголосив про рішення призупинити роботу 10 шахт і допоміжних підприємств "ДТЕК Павлоградвугілля", збагачувальних фабрик "Павлоградська", "Добропільська", "Курахівська", а також Першотравенського ремонтно-механічного заводу і науково-виробничого центру ДТЕК.

Про це йдеться на сайті ДТЕК.

З 20 квітня близько 18700 чоловік будуть виведені в простій, а решта будуть займатися провітрюванням гірничих виробок, відкачуванням води і підтриманням виробництва.

"Системна криза в енергетичній галузі України, що триває з минулого року, призвела до розбалансування енергосистеми України. Ручне регулювання ринку, непродумані рішення, відсутність координації галузі повністю дестабілізували роботу всіх вугільних підприємств. Через безконтрольний імпорт електроенергії з Росії та Білорусі знизилася затребуваність вітчизняної електроенергії і, як наслідок, знизився обсяг споживаного вугілля на станціях. На складах ТЕС і шахт накопичено понад 2,9 млн тонн незатребуваного вугілля. В країні призупинена робота близько 30 вугільних шахт, в простої перебувають більш ніж 40 тис. чоловік. Збиток теплової генерації за останні півроку становить 3,1 млрд грн. Усі ТЕС працюють нижче мінімального складу, близько 50% співробітників перебувають в простої", - заявила компанія, пояснюючи своє рішення.

За словами гендиректора ДТЕК Максима Тимченка, "зупинка "Павлоградвугілля" - це зупинка вугільної галузі України, це було найприбутковіше об'єднання, з найнижчою собівартістю".

ДТЕК нагадав, що раніше вже була зупинена робота шахт "ДТЕК Добропіллявугілля", шахти "Білозерська" і ЦЗФ "Жовтнева".

На онлайн-брифінгу у вівторок Тимченко повідомив, що ДТЕК також розглядає можливість звернення до міжнародного арбітражу у зв'язку з зростанням боргів за електроенергію генерації з альтернативних джерел.

За словами гендиректора компанії, борг держпідприємства "Гарантований покупець" перед підприємствами "ДТЕК ВДЕ" досяг 1,1 млрд грн.

"Звичайно ж сьогодні виникає необхідність серйозно замислюватися про міжнародний арбітраж для того, щоб захистити інвесторів і кредиторів, які повірили гарантіям держави і стали інвестувати в зелену генерацію", - цитує главу ДТЕК видання "Бізнес-Цензор".

ДТЕК вклав в об'єкти альтернативної енергетики 1,2 млрд євро, в тому числі позикових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram