ГоловнаЕкономікаДержава

Оптову ціну на газ для населення в березні знизили на 14%

Тариф 3,4 тис. гривень за кубометр не враховує ПДВ, торгову націнку і витрати на транспортування.

Оптову ціну на газ для населення в березні знизили на 14%
Фото: energy.kyivgaz.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" знизила на березень ціну на природний газ для населення на 14%, або на 550 гривень за 1 тис. куб. м в порівнянні з лютим до 3 400 гривень/тис. куб. м (без ПДВ, націнки газзбуту і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Про це інформує пресслужба Кабінету Міністрів.

Відзначається, що "в умовах карантину та розгортання економічної кризи" уряд прагне мінімізувати витрати людей на комунальні послуги, які виростуть в зв'язку зі збільшенням часу їх перебування вдома. "Один із шляхів мінімізації - здешевлення газу для українців", - йдеться в повідомленні.

"Оптова ціна на природний газ, яку уряд і "Нафтогаз" забезпечили для потреб населення і виробників тепла в березні 2020 року, на 14% менша, ніж минулого місяця. Це дозволяє регіональним збутовим компаніям забезпечити зниження тарифу на 9-13% в порівнянні з лютим", - цитує пресслужба уряду прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

В "Нафтогазі" повідомили, що така ціна в березні сформувалася завдяки тому, що на внутрішньому ринку з'явився новий ліквідний ціновий індикатор. Оператор газотранспортної системи України провів тендер на закупівлю газу на період поставки за березень-грудень 2020 року і торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить "до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

"Під час розрахунку ціни газу для населення на березень "Нафтогаз" вирішив взяти до уваги нові ринкові обставини. Оскільки постановою Кабінету Міністрів задається максимально допустимий рівень ціни, "Нафтогаз" вибрав найменшу індикативну ціну з двох можливих опцій: розрахованою за постановою уряду і середньозваженою ціною переможців за результатами торгів на поставку газу Оператору ГТС", - йдеться в повідомленні. Таким чином, згідно з повідомленням, оптова ціна в березні встановлена на рівні, який на 14% нижче ціни лютого.

Як повідомлялося, в лютому оптова ціна на газ для населення знизилася до 3,95 грн за кубометр. Тоді наголошувалося, що ця ціна була на 37% нижча, ніж в лютому 2019 року, на 15% нижча, ніж в січні 2020 року, і взагалі - найнижча з квітня 2016 року.

Нагадаємо, що нова ціна розраховується "Нафтогазом" згідно з постановою Кабміну №17 від 24 січня 2020 року. Вона вводить прив'язку вартості газу до середньої ціни на паливо на нідерландському хабі TTF, до якої додаються маржа постачальника, вартість доставки в Україну, ПДВ і тариф газзбуту.

Затверджений порядок буде діяти до травня, коли Україна повинна повністю лібералізувати ринок і ціни для домогосподарств зрівняються з цінами для промисловості.

Раніше Кабінет Міністрів обмежив ціну продажу газу для побутових споживачів і виробників тепла згідно з положенням про спеціальні зобов'язання (ПСО) середньоарифметичним значенням ціни на нідерландському газовому хабі (TTF).

З 1 січня 2020 року "Нафтогаз" здійснює продаж / постачання газу відповідно до ПСО за цінами, які встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вище рівня, який, зокрема, враховує середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) газу наступної доби поставки газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (TTF) за період 1-22 числа місяця поставки газу відповідно до інформації біржі Powernext / EEX, різницю (спред) між ціною на хабі TTF і кордоні України і тариф на послуги транспортування газу для точки входу в Україні на міждержавному сполученні з Польщею/ Словаччиною/Угорщиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram