ГоловнаЕкономікаДержава

Prozorro просить Кабмін спростити проведення закупівель для протидії COVID-19

"В умовах боротьби з епідемією важливо полегшувати проведення критично важливих закупівель".

Prozorro просить Кабмін спростити проведення закупівель для протидії COVID-19
Фото: picjumbo.com

Держпідприємство ProZorro і департамент сфери державних закупівель Міністерства економічного розвитку закликають Кабінет міністрів спростити і зменшити час на проведення закупівель спрямованих для протидії COVID-19.

Про це інформує сайт ProZorro.

У компанії нагадують, що минулого тижня Верховна Рада прийняла закон №530, що передбачає виведення закупівель для протидії коронавірусу з-під дії Закону "Про державні закупівлі". Згідно з документом, держустанови і лікарні зможуть безпосередньо закуповувати необхідні ліки, медвироби і обладнання, звітуючи про них в системі ProZorro за фактом.

Для впровадження закону Кабмін прийняв постанови якими визначив перелік таких товарів і послуг, а також порядок проведення закупівель. Однак в Prozorro відзначають, що постанова №225 ускладнить і штучно затягне процес закупівель, а також створить додаткове навантаження на працівників в умовах пандемії.

У Prozorro уточнюють, що держзамовнику (наприклад, лікарні) необхідно буде:

1) опублікувати в системі ProZorro оголошення про купівлю разом із технічною специфікацією товару, що купується;

2) перевірити, чи не внесено потенційного постачальника у реєстр корупціонерів; або, чи не робив він антиконкурентних дій на торгах і т.д .;

3) провести переговори з учасником;

4) після всього перерахованого укласти договір про закупівлю з постачальником товару не раніше ніж через 48 годин з моменту публікації інформації про закупівлю. Тобто замовник змушений чекати дві доби для придбання життєво необхідних товарів, щоб не порушити закон.

У ProZorro вважають, що в умовах боротьби з епідемією, важливо полегшувати проведення критично важливих закупівель. Водночас прийнята Кабміном постанова забирає час і сили людей і створює ризик браку необхідних ліків та обладнання.

Крім того, прийняті зміни передбачають внесення технічних змін в електронну систему державних закупівель ProZorro, що унеможливить проведення необхідних закупівель найближчим часом, підкреслюють в держкомпанії.

У Prozorro просять Кабмін повернути редакцію постанови, розроблену департаментом сфери державних закупівель Мінекономіки від 20 березня. У компанії вважають, що там передбачено максимально простий і прозорий механізм для замовників: установа проводить переговори з постачальником, укладає договір і тільки звітує про нього і подальший перебіг закупівлі в системі ProZorro.

"Це дозволить державним замовникам здійснювати закупівлі необхідних медикаментів, засобів індивідуального захисту і обладнання за один день", - підкреслюють в Prozorro.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram