ГоловнаЕкономікаДержава

Суд зобов'язав ПриватБанк виплатити понад $200 млн офшорам Суркісів

У банку заявили, що подаватимуть апеляцію.

Суд зобов'язав ПриватБанк виплатити понад $200 млн офшорам Суркісів
Фото: dynamo.kiev.ua

Печерський районний суд зобов'язав державний ПриватБанк заплатити більш ніж $200 млн офшорним компаніям братів Суркісів.

Про це повідомило "Новое время" з посиланням на постанову суду.

Як стало відомо виданню з судового реєстру, суддя Підпалий 25 лютого 2020 року, вирішуючи питання про роз'яснення ухвали про забезпечення позову офшорних компаній Суркісів, розгляд якого зупинено ще в 2017 році, фактично прийняв рішення, яким зобов'язав ПриватБанк виплачувати цим компаніям кошти, які були ними розміщені на рахунках Кіпрської філії ПриватБанку ще в 2012-2014 роках, а також відсотки, які за умовами таких договорів повинні були нараховуватися з моменту укладення депозитного договору до 17 лютого 2020 року - це більш ніж $200 млн.

У ПриватБанку заявили, що подаватимуть апеляцію.

Таким чином, суддя Підпалий фактично вирішив давню суперечку між офшорами і ПриватБанком, яку розглядають у суді Республіки Кіпр. Так, зараз Окружний суд Нікосії (Кіпр) розглядає справу № 2510/2017 за позовом шести офшорів до ПриватБанк про виплату на їхню користь грошових коштів на підставі депозитних договорів.

Як випливає з тексту судового рішення, цю суперечку суддя Підпалий фактично вирішив у рамках зупиненого судового провадження шляхом роз'яснення ухвали про забезпечення позову в такій справі, чим вніс нові дані та зобов'язання до змісту такого рішення. При цьому, оскільки такі офшорні компанії є пов'язаними з ПриватБанком особами, то грошові кошти, які ними були розміщені на депозитних рахунках ще 20 грудня 2016 року, під час націоналізації, були залучені до проведення процедури bail-in (технічна процедура націоналізації), за рахунок якої збільшується статутний капітал банку.

Так, 20 грудня 2016 року між офшорами (від імені яких діяла уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПриватБанку) і ПриватБанком були укладені договори про придбання акцій, за умовами яких за грошові кошти, що були розміщені в банку за депозитними договорами, офшорні компанії придбали акції додаткової емісії ПриватБанку.

Відзначимо, що залучення коштів до проведення процедури bail-in офшори зараз оскаржують в адміністративному суді України (справа перебуває на розгляді в Шостому апеляційному адміністративному суді, її поки що зупинено до розгляду справи судом Республіки Кіпр).

Нагадаємо, що на етапі роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку було проведено процедуру конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Ігор Коломойський - акціонери в т.ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з ПриватБанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з ПриватБанком особами.

Як зазначає НВ, рішення на користь Суркісів означатиме, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram