ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада підвищила поріг фінмоніторингу до 400 тисяч гривень

Раніше під перевірку потрапляли операції від 150 тисяч.

Рада підвищила поріг фінмоніторингу до 400 тисяч гривень
Фото: sputnik.kg

Верховна Рада в п'ятницю прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт №2179 про запобігання та протидію відмиванню грошей.

За нього проголосували 246 народних депутатів.

Законопроєкт гармонізує стандарти запобігання та протидії відмиванню доходів з нормами четвертої Директиви Європейського Союзу 2015/849 і Регламенту ЄС 2015/847, стандартів групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF).

Законопроєкт збільшує до 400 тис. гривень розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, а кількість ознак таких операцій зменшує з 17 до чотирьох:

- операції політично значущих осіб і їхніх сімей;

- перекази за кордон;

- операції з готівкою (внесення, переказ, отримання грошей);

- операції з банками/учасниками з країн, які не виконують рекомендації FATF.

До 2014 року обов'язковому фінансовому моніторингу підлягали банківські операції понад 80 тис. гривень. На сьогодні цей ліміт становить 150 тис. гривень.

Закон також передбачає можливість дистанційної верифікації клієнта, поліпшення процедури розкриття кінцевих бенефіціарів власників, фокусування на найвищих ризиках і загрозах.

Крім того, передбачено застосування ризик-орієнтованого підходу під час проведення належної перевірки клієнтів, перехід до кейсової звітності про підозрілі операції та автоматизацію процесу надання інформації, а також збільшується термін для інформування спеціального уповноваженого органу про порогові операції з 3 до 5 робочих днів.

Нагадаємо, в 2018 році Державна служба фінансового моніторингу виявила підозрілих фінансових операцій на 347,4 млрд гривень. Відомство підготувало 934 матеріали за фінансовими операціями, які можуть бути пов'язані з легалізацією коштів і з вчиненням інших злочинів, визначених Кримінальним кодексом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram