ГоловнаЕкономікаБізнес

Рефінансування, реструктуризація, пролонгація: що і коли вигідно

Рефінансування, реструктуризація, пролонгація: що і коли вигідно

Розрахувати графік кредитних виплат не завжди легко: здається, що вийде виплатити заборгованість вчасно, але обставини псують усі плани.

Щоб допомогти боржникам виплатити кредитні борги, банки і мікрофінансові організації пропонують кілька інструментів: рефінансування, реструктурування і пролонгацію кредитного договору.

Далі про те, що і коли краще використовувати.

Пролонгація

Пролонгація договору - це послуга, завдяки якій ви можете збільшити термін дії кредиту після сплати відсотків за минулий час. Мікрофінансові організації часто пропонують саме її, оскільки кредит онлайн, як пише Мінфін, видається на невеликий термін, за який боржники часто не встигають погасити заборгованість.

Щоб скористатися цією послугою, необхідно виплатити суму відсоткової ставки, яка накопичилася за час користування кредитів - як гарантію, що борг буде виплачено.

У період пролонгації вам не будуть нараховувати штрафні пені, часто він може сягати місяця, що для виплати мікропозик - суттєвий термін. Однак не всі МФО пропонують таку послугу. Необхідно ретельно вивчити умови договору або уточнити наявність послуги у консультанта організації.

Рефінансування

Рефінансування — це банківська послуга, яка дозволяє взяти новий кредит на погашення попереднього. Найчастіше до неї вдаються в разі зміні ринкових умов, на тлі яких знижуються ставки за кредитами готівкою.

Рефінансування потрібно для того, щоб:

● знизити процентну ставку;

● продовжити термін кредиту і знизити щомісячні платежі;

● скоротити кількість відкритих кредитів, замінивши кілька дрібних одним великим.

Ця послуга більше підходить для клієнтів, які обслуговуються в банківських установах: коли потрібно зменшити іпотечний відсоток або в різних банках є кілька великих кредитів. В останньому випадку банк викуповує борги клієнта в інших банків, об'єднуючи їх зі своїми.

Реструктуризація

Реструктуризація договору - це спосіб зменшити кредитне навантаження шляхом зміни умов чинного кредитного договору.

Реструктуризацію боргу часто плутають з рефінансуванням, але в них є суттєві відмінності: в разі рефінансування складається новий кредитний договір, а реструктуризація передбачає зміну вже чинного кредитного договору: суми кредиту, його терміну, процентної ставки та інших істотних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram