ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і Росія провели двосторонні газові переговори (оновлено)

У Міненерго заявили, що триває робота над узгодженням умов транспортування газу.

Україна і Росія провели двосторонні газові переговори (оновлено)
Фото: dw.com

Росія і Україна 28 листопада у Відні провели двосторонні газові переговори.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на Міненерго РФ.

Повідомляють, що в консультаціях брали участь міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель, керівники "Нафтогазу України" і ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

"Сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері - врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року, перспективи прямого придбання російського газу для споживачів України", - наголошено в повідомленні.

Крім того, досягнуто домовленості про інтенсифікацію спільної роботи у двосторонньому форматі в найближчі дні.

Оновлення. У Міністерстві енергетики прокоментували двосторонню зустріч у Відні. У пресслужбі відомства повідомили, що робота над умовами договору про транспортування російського газу через українську газотранспортну систему триває. Під час зустрічі представники України та Росії обговорили можливість підписання договору за європейськими правилами і домовилися продовжувати переговори.

"Підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства і на економічно обґрунтованих умовах - це питання енергетичної безпеки не лише України, а й Європи. Ми, як надійний партнер, повинні забезпечити стабільність і безперебійність транспортування природного газу на європейські ринки", - заявили в Міненерго.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що ніяких окремих переговорів про прямі закупівлі російського газу не ведеться.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

Наприкінці лютого 2018 року "Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень , сподіваючись відновити постачання з Росії, але "Газпром" повернув гроші і направив "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу.

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram