ГоловнаЕкономікаДержава

Зміни в ринку електроенергії повинні знизити тарифи для підприємств Коломойського, - The Financial Times

На думку видання, в Україні велика небезпека лобіювання корисливих інтересів окремих олігархів.

Зміни в ринку електроенергії повинні знизити тарифи для підприємств Коломойського, - The Financial Times
Фото: EPA/UPG

Законодавчі ініціативи в електроенергетиці спрямовані на зниження вартості електроенергії для феросплавних заводів олігарха Ігоря Коломойського. Про це пише впливове британське видання The Financial Times у редакційній статті «Чи вирветься Зеленський з лап олігархів?».

«За словами одного західного чиновника, в результаті запланованої реформи ринку електроенергії Коломойський, який володіє феросплавними заводами, може отримати можливість платити за електроенергію менше, ніж ціни, які йому сьогодні виставляють олігархи-конкуренти. «Коломойський хоче сидіти над усіма і за лаштунками смикати за ниточки, - говорить чиновник. - Те, що вони роблять, дуже розумно», - пише FT.

Видання підкреслює надзвичайно високий темп законодавчих ініціатив нової влади.

«За останні кілька тижнів Верховна Рада України прийняла десятки законопроєктів, спрямованих на модернізацію економіки і модернізацію держави, іноді практично без обговорення і розгляду. Вводяться нові правила концесії морських портів та інфраструктури, видобутку ресурсів, захисту прав споживачів, регулювання цінних паперів, розукрупнення державної газової компанії і перехід на цифрові технології в митному оформленні та інших послугах», - перераховує FT.

На думку видання, в Україні велика небезпека лобіювання корисливих інтересів окремих олігархів.

«Прагнення уряду реформувати економіку і судову систему також дає можливості тим, хто переслідує корисливі інтереси, в тому числі впливовим олігархам, впливати всіма можливими способами, включаючи використання лояльних до них депутатів для розробки або зміни законів», - зазначає видання.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», в якому голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами електроенергію з РФ і Білорусі за двосторонніми договорами.

1 жовтня було здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Постачання здійснене рівним графіком потужністю 100 МВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram