ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відкинув знижку "Газпрому" як невигідну для України

Ніякого "дешевого газу" Бойко і Медведчук з Росії не привезуть.

"Нафтогаз" відкинув знижку "Газпрому" як невигідну для України
Фото: Радио Свобода

"Нафтогаз України" відкинув пропозицію "Газпрому" про знижку на газ як невигідну для України.

Про це повідомив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи пропозицію голови "Газпрому" Олексія Міллера, зроблену 7 червня під час зустрічі з Юрієм Бойком і Віктором Медведчуком.

"Ці всі хороводи з Бойком і Медведчуком - це спроба знайти собі можновладців в Україні, які через свою корумпованість і некомпетентність зробили б те, що хоче Росія, всупереч інтересам України. Для електорату Бойка та Медведчука можу прямо сказати: нам це теж пропонували, ми відмовилися, тому що це невигідно Україні. Мені особисто як голові делегації "Нафтогазу" на двосторонніх переговорах з "Газпромом" це пропонував "Газпром". Тож нічого унікального в пропозиціях Бойкові та Медведчуку немає, ніякого «дешевого газу» з Росії вони не привезуть", - написав Вітренко в фейсбуці.

За його словами, насправді ніякої знижки від "Газпрому" не існує.

"Спочатку вони завищують ціну на 100% від справедливої ринкової ціни, а потім дають "знижку" 24%. Це на кого розраховано?" - зазначив Вітренко.

Він додав, що "Нафтогаз" ще рік тому пробував відновити закупівлю російського газу в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу, але "Газпром" вирішив не виконувати своїх контрактних зобов'язань.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, своєю чергою, повідомив, що арбітраж зобов'язав росіян продавати газ у першому кварталі по $300, а в другому - за $221. "Але робити це вони чомусь відмовляються. Замість цього ми купуємо газ в Європі значно дешевше: в першому кварталі - по $259, у другому - по $212, липнева ціна - $178", - написав Коболєв у фейсбуці.

Він додав, що умовою для "знижки" з боку України мало б стати прощення боргу "Газпрому", відмова від арбітражів і від застосування європейських правил у газовій сфері.

"Ми завжди готові до переговорів, але винятково в тристоронньому форматі, будь-які нові контракти повинні укладатися на основі європейських норм і з повагою до рішень міжнародних арбітражів", - написав Коболєв.

Нагадаємо, зараз Україна імпортує газ тільки на західному кордоні.

Наприкінці 2019 року спливає термін 10-річних контрактів "Нафтогазу" і "Газпрому", в зв'язку з чим Україна побоюється нової "газової війни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram