ГоловнаЕкономікаДержава

Україна використовує вчетверо більше енергії, ніж країни Євросоюзу

Зубко запропонував почати реформу енергоефективності в ЖКГ

Україна використовує вчетверо більше енергії, ніж країни Євросоюзу
Фото: Макс Левин

Обсяг енергії, яку використовують в Україні для виробництва одиниці товарів і послуг (тобто на одиницю ВВП), майже вчетверо перевищує середній показник для країн Євросоюзу. Щоб підняти економіку країни, слід почати реформу енергоефективності в ЖКГ.

Про це повідомляє прес-центр Кабміну з посиланням на статтю міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, опубліковану в журналі "Фокус".

"Обсяг спалювання енергоносіїв в Україні такий самий, як у Франції чи Німеччині. Але ми не будуємо Airbus, як у Франції, або мерседеси, як у Німеччині. І хоча після 2014 року Україна істотно скоротила обсяг споживання газу (у 2012 році він становив 49 , 6 млрд м3, а у 2018 - 32,3 млрд м3), її економіка перебуває на катастрофічно неконкурентоспроможному рівні енергоспоживання в Європі", - підкреслив Зубко.

За його словами, останнім часом великі промислові компанії України почали значно більше приділяти уваги підвищенню енергоефективності виробництва, впроваджуючи інноваційні технології для зниження обсягів споживання енергії в умовах її нестачі.

Але є ще один важливий шлях вирішення проблеми енергоефективності - підвищення розумного споживання ресурсів у житловому секторі. ЖКГ - друга за енергоємністю галузь в Україні (після металургії, машинобудування, хімії, нафтохімії). Її потенціал у плані ефективного споживання ресурсів становить, за оцінками фахівців, приблизно 40% від потреби всієї країни.

"На цьому напрямку і було вирішено зосередити зусилля, почавши реформу енергоефективності в ЖКГ. Ключове питання полягало в тому, як колосальні ресурси, які витрачають на підтримку неефективної системи, втілити в джерело для фінансування енергоощадних програм. Адже ці гроші все одно витрачаються: або людьми, які платять за комунальні послуги, або державою, яка виділяє субсидії", - зазначив міністр.

Його ідея полягає в тому, щоб, проінвестувавши один раз в енергоефективність, покласти край зайвій розтраті енергоресурсів. Інвестування в енергоефективність дорівнює інвестуванню в економіку і в майбутнє.

Нагадаємо, в середині травня Кабмін схвалив проект рішення Ради асоціації між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до енергетичного додатку до Угоди про асоціацію з Євросоюзом і схвалив законопроект про його ратифікацію.

Оновлений додаток передбачає зобов'язання України проводити консультації з Європейською комісією про сумісність з положеннями права ЄС будь-якої законодавчої пропозиції у сфері енергетики.

Верховна Рада не повинна вводити в дію акти, що стосуються енергетичних ринків, до завершення оцінювання Європейською комісією. Якщо ЄК прийде до висновку, що будь-який проект закону не відповідає вимогам ЄС, парламент також повинен утриматися від ухвалення документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram