ГоловнаПолітика

Німеччина спланує нову енергетичну політику з урахуванням "Північного потоку - 2"

Країні потрібні нові рішення в енергетиці, оскільки вона відмовляється від використання атомних і вугільних ресурсів.

Німеччина спланує нову енергетичну політику з урахуванням "Північного потоку - 2"
Фото: EPA/UPG

До кінця 2019 року Німеччина збирається сформулювати нову енергетику з урахуванням будівництва та введення в експлуатацію "Північного потоку-2". Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель у Берліні на Дні німецької промисловості, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з її словами, Німеччина потребує нових рішень в енергетиці, оскільки поступово відмовляється від використання атомних і вугільних ресурсів.

Також вона виступила на підтримку подальшого будівництва "Північного потоку - 2".

"Це вимагає нового планування всієї нашої енергетичної політики і підходу до енергетики, який ми хочемо сформулювати до кінця року, щоб забезпечити надійність енергозабезпечення. Це вимагає також і ставки на газ як енергоносій, якщо ми хочемо відмовлятися від ядерної енергетики і вугілля, тому я виступаю за те, щоб паралельно з транзитом через Україну будувався газопровід "Північний потік - 2", - зазначила Меркель.

Нагадаємо, Німеччина планує повністю відмовитися від атомної та вугільної енергетики і перейти на газ до 2038 року. Країна закрила 8 своїх атомних електростанцій після аварії на АЕС «Фукусіма». На цей момент 7 станцій ще працюють, але їх планують відключити до 2022 року.

Газопровід "Північний потік - 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Німеччині, його довжина складе понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюють майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід шкідливий не тільки для економіки країни, а й матиме згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня 2018 року Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проект посилює залежність ЄС від постачань російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці ЄС.

У травні 2019 року Ангела Меркель зазначала, що Європейська комісія вже не зможе блокувати будівництво газопроводу "Північний потік - 2", оскільки проект практично повністю затверджено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram