ГоловнаЕкономікаДержава

Коломойський винен ПриватБанку 212 мільярдів, - заступниця голови банку

Це тільки ті гроші, які підтверджені аудиторським висновком.

Коломойський винен ПриватБанку 212 мільярдів, - заступниця голови банку
Фото: Сергей Нужненко

Компанії й особи, підконтрольні Ігореві Коломойському, винні ПриватБанку щонайменше 212 млрд грн. Про це повідомила заступниця голови банку Галина Пахачук в інтерв'ю ресурсу "Новое время".

"Компанії, ймовірно підконтрольні колишнім власникам банку, на сьогодні в гривневому еквіваленті винні банку 240 млрд гривень. 212 млрд із них підтверджені аудиторським висновком - кредити плюс відсотки, які нараховані, але не отримані. І відповідно, коли зростає курс, збільшується і зобов'язання по валютній позиції", - сказала вона.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% в його капіталі, а фінустанова була докапіталізувати на 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

4 грудня 2018 року у Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом ПриватБанку до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, але прийшов до висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.

У лютому Коломойський і Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов спрямовано проти українського уряду.

Крім того, в недавньому позові ПриватБанку, поданому в суд штату Делавер (США) проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, банк звинуватив олігархів у відмиванні 470 млрд доларів через кіпрські компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram