ГоловнаЕкономікаФінанси

Міжнародні резерви України за місяць скоротилися на $1,1 млрд

Валютні запаси стали меншими, ніж $20 млрд.

Міжнародні резерви України за місяць скоротилися на $1,1 млрд
Фото: пресс-служба НБУ

Міжнародні резерви України в травні 2019 року скоротилися на $1,1 млрд - до $19,402 млрд.

Прес-служба Національного банку повідомила, що за минулий місяць вони скоротилися на 5,5% через великі погашення за державним боргом. На це витратили $1,8 млрд. Витрати частково були компенсовані надходженням $426,7 мільйонів від розміщення облігацій внутрішньої держпозики в іноземній валюті і $10 млн від Світового банку.

Водночас сприятлива обстановка на валютному ринку дозволила викупити з міжбанку в резерви $160,6 млн.

Переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості і курсу гривні до іноземних валют) збільшила їх вартість на $80,7 млн.

Обсяг міжнародних резервів покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту, що, як стверджує регулятор, є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, в грудні 2018 року резерви досягли п'ятирічного максимуму - 20,820 млрд. Це стало можливим за рахунок надходжень від Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу і Світового банку. Україна отримала тоді від МВФ перший транш у розмірі $1,391 млрд за новою програмою Stand-By Arrangement, а від ЄС і Світового банку - $1,006 млрд (у еквіваленті).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram