ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія задіяла санкції проти України, обмеживши постачання дизпалива і зрідженого газу

Узгоджені обсяги знизили на 30-50% від поточного рівня.

Росія задіяла санкції проти України, обмеживши постачання дизпалива і зрідженого газу
Фото: UGMKinfo

Росія з 1 червня задіяла нові санкції проти України, різко знизивши постачання дизпалива і зрідженого газу в Україну.

За даними профільного видання enkorr, узгоджений на червень обсяг постачання ДП складе 65 тис. тонн, з яких "Роснафта" - 50 тис. тонн, "Лукойл" - 14,9 тис. тонн.

Обсяг зрідженого газу на червень визначено на рівні 32 тис. тонн, з яких 20 тис. тонн "Роснафти" і 12 тис. тонн "Лукойлу".

У той самий час, за словами постачальників, близьких до "Лукойлу", погоджені на червень постачання "лукойлівського" ресурсу складуть 20 тис. тонн за ДП і 10 тис. тонн зрідженого газу.

За даними "Консалтингової групи А-95", у січні-квітні 2019 р. середньомісячний імпорт ДП з Росії становив 225 тис. т: 205 тис. т припадало на ресурс "Роснафти", 20 тис. т - на ресурс "Лукойлу". Щомісячні постачання зріджених вуглеводнів були на рівні 53,5, з яких газ "Роснафти" - 43 тис. т, "Лукойлу" - 10,5 тис. т.

Постачання "Лукойлу" знизять рівно на 33% від травневого рівня. Відсоток зменшення постачань ресурсу "Роснафти" поки що невідомий, але, зважаючи на озвучені цифри, він може скласти 50-75% від травневих обсягів.

Обсяги постачань російського ДП і ЗГ в Україну погоджуватимуть з Мінекономрозвитку РФ щомісяця. Раніше ж Федеральна служба митного та експортного контролю (ФСМЕК) затверджувала граничні обсяги експорту на рік.

Нагадаємо, що з 1 червня Росія постачатиме паливо та низку інших товарів в Україну тільки на підставі спеціальних дозволів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram