ГоловнаЕкономікаБізнес

Конституційний Суд закрив провадження у справі про приватизацію "Укррудпрому"

Реприватизації не буде.

Конституційний Суд закрив провадження у справі про приватизацію "Укррудпрому"
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка

Конституційний Суд України закрив конституційне провадження у справі про приватизацію "Укррудпрому".

Про це йдеться на сайті КСУ.

У квітні 2018 року 54 депутати Верховної Ради подали подання з проханням визнати неконституційним закон про приватизацію підприємств "Укррудпрому".

Однак судді вирішили, що оскільки оскаржений закон уже вичерпав свою дію його не можна розглядати на відповідність Конституції.

Рішення Великої палати КСУ від 28 травня є остаточним.

Нагадаємо, державна акціонерна компанія "Укррудпром" володіла великими пакетами акцій видобувних залізну руду гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК). У 2004 році активи компанії були остаточно приватизовані найбільшими гравцями ринку української металургії.

За деякими даними, між фінансово-промисловими групами, які потім брали участь у приватизації "Укррудпрому", були укладені багатоступінчасті приватизаційні договори. У них зафіксовано, хто і що повинен приватизувати, оскільки можливості скупити всі підприємства не було в жодної ФПГ.

У результаті в 2004 році компанії Ріната Ахметова купила по 50% + 1 акцію Центрального і Північного гірничо-збагачувальних комбінатів за 106 млн гривень і 207,6 млн гривень відповідно. Група "Приват" - 25,78% акцій Південного ГЗК за 60 млн гривень і 25,1% акцій ГЗК "Суха Балка" за 18,13 млн гривень; плюс 93% акцій Криворізького залізорудного комбінату за 689,5 млн гривень на користь Віктора Пінчука. А Вадим Новінський розмив держпакет у 50% + 1 акція Інгулецького ГЗК шляхом додаткової емісії акцій, і викупив 37,5% за 162,9 млн гривень.

У березні 2015 року Ігор Коломойський на засіданні комісії ВР з приватизації заявив про порушення під час приватизації підприємств "Укррудпрому" і зажадав реприватизації цих активів. Однак цього йому домогтися в підсумку не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram