ГоловнаЕкономікаДержава

Секретар РНБО допускає запуск ринку електроенергії з 1 липня

Данилюк повідомив, що провідну роль у формуванні єдиної позиції повинен грати Кабінет Міністрів.

Секретар РНБО допускає запуск ринку електроенергії з 1 липня
Фото: Пресс-служба президента Украины

Сценарій запуску нового ринку електроенергії з 1 липня, як це передбачає чинне сьогодні законодавство, можливий, і тому до нього також потрібно готуватися, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Данилюк.

За підсумками наради в РНБО в п'ятницю він підкреслив журналістам, що за такого сценарію всі відповідальні структури зобов'язані "щодоби працювати", щоб знизити його можливий негативний вплив на економіку країни, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Данилюк повідомив, що президента України Володимира Зеленського на нараді збентежили кардинально протилежні думки суб'єктів ринку е/е з цього питання, тому голова держави дав два тижні на формування єдиної позиції щодо доцільності перенесення запланованого на 1 липня запуску нової моделі ринку е/е і розгляд її на РНБО.

За словами Данилюка, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), говорить про готовність управляти ситуацією під час роботи ринку е/е за новими правилами, тоді як учасники ринку і парламентарії стверджують зворотне.

Секретар РНБО повідомив, що провідну роль у формуванні єдиної позиції повинен грати Кабінет Міністрів.

За його словами, багато що залежить також від здатності та готовності парламенту ухвалити закон про перенесення ринку, без якого реформу відкласти неможливо. Він додав, що існує також невизначеність у питанні терміну перенесення - на три, дев'ять місяців або на рік.

"Якщо в результаті аналізу ми зараз вийдемо на те, що закон ("Про ринок е/е") потрібно все-таки відкласти, то повинна бути зустріч з депутатами Верховної Ради. Якщо наслідки (запуску ринку з 1 липня) будуть надзвичайно критичними, це (прийняття закону про перенесення запуску ринку е/е) має стати пріоритетом №1", - наголосив Данилюк.

Як повідомляли, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нового моделі ринку е/е. Єдиний покупець і продавець е/е - ДП "Енергоринок" - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому буде розраховуватися вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Народні депутати Олександр Домбровський (голова профільного Комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону "Про ринок е/е" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців.

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданнях 28 травня і 30 травня через відсутність кворуму не зміг розглянути законопроекти про перенесення запуску нового ринку е/е на три місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram