ГоловнаЕкономікаБізнес

Справа НАБУ про закупівлю дизпалива "Укрзалізницею" за завищеною ціною пішла до суду

Звинувачують двох колишніх і одного чинного співробітника залізниці.

Справа НАБУ про закупівлю дизпалива "Укрзалізницею" за завищеною ціною пішла до суду

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала в суд обвинувальний акт у справі НАБУ про закупівлю дизпалива "Укрзалізницею" за завищеною ціною.

Про це йдеться на сайті Бюро.

Обвинуваченими є колишній начальник філії "Центр забезпечення виробництва" (ЦЗВ), його колишній заступник, чинний начальник відділу нафтопродуктів ЦЗВ і менеджер компанії-постачальника палива ТОВ "Вог Аеро Джет" (зараз - "Воленс Трейд").

Їм закидають ч.2 ст.364 Кримінального кодексу (зловживання службовим становищем).

Організатора схеми з "Вог Аеро Джет" оголосили в міжнародний розшук.

За версією слідства, в березні 2016 року ТОВ "Вог Аеро Джет" виграло тендер і уклало з "Укрзалізницею" договір постачання дизпалива за ціною, яка на той момент була нижчою за ринкову. Але після цього були підписані кілька додаткових угод до договору, згідно з яким вартість дизпалива для залізниці зросла на підставі норми, що дозволяє підвищення ціни до 10% в разі її коливання на ринку.

Між другою і третьою додатковими угодами ринкові ціни на паливо не росли, тому укладення третьої додаткової угоди суперечило інтересам держави і УЗ і вимогам законодавства, визнали в НАБУ. Як наслідок, закупівельна ціна дизпалива не тільки втратила свою економічну вигідність, а й перевищила ринковий рівень цін, що призвело до спотворення результатів торгів.

"Укрзалізниця" закупила в переможця тендеру три чверті від запланованого обсягу палива за цінами, підвищеними на підставі третьої додаткової угоди, і в результаті переплатила постачальнику за дизельне паливо 92 млн грн.

Досудове розслідування за цими фактами детективи НАБУ почали у вересні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram