ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд заборонив "Газпрому" виводити активи з Англії та Нідерландів

Провадження в Лондоні відкладені до підсумків апеляції "Газпрому" в Стокгольмі.

Суд заборонив "Газпрому" виводити активи з Англії та Нідерландів
Фото: EPA/UPG

В Англійському комерційному суді 15 березня відбулись слухання про примусове виконання на території Англії та Уельсу рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитного спору між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Прес-служба української компанії повідомила, що лондонський суд призупинив розгляд до винесення рішення шведським апеляційним судом округу Свеа щодо апеляції "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу.

У той же час суд зобов'язав "Газпром" не виводити свої активи з юрисдикції Англії та Нідерландів. Крім того, "Газпром" зобов'язаний протягом 28 днів з моменту задоволення клопотання надати грошове забезпечення на рахунок суду або ескроу-рахунок одного з лондонських банків як гарантію виконання вимог суду.

Якщо "Газпром" буде ухилятися від виконання постанови суду, його можуть оштрафувати, а менеджерів компанії - притягнути до відповідальності.

У Нідерландах паралельно триває процес з приводу активів "Газпрому", які були "заморожені" на вимогу "Нафтогазу" в рамках забезпечувального заходу.

У вересні 2018 року "Нафтогаз" подав заяву в Голландський апеляційний суд про визнання і примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитної справи. "Газпром" вирішив не захищатися, а його представники не з'явилися на усні слухання у січні. Незабаром очікується рішення.

Нагадаємо, в 2017-2018 роках в Стокгольмі відбулося два арбітражних провадження в рамках суперечки між "Нафтогазом" і "Газпромом". За їх результатами "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

"Газпром" ці рішення оскаржив. Апеляційний суд округу Свеа в Швеції призначив слухання щодо апеляції "Газпрому" на жовтень 2019 року.

Влітку 2018 року "Нафтогаз" почав процес примусового стягнення 2,56 млрд доларів через арешт активів російського холдингу в Швейцарії, Великобританії та Нідерландах.

У червні 2018 року Високий суд Англії та Уельсу прийняв наказ на прохання "Нафтогазу" про арешт активів "Газпрому" на території Англії та Уельсу. У вересні наказ був скасований під зобов'язання "Газпрому" не відчужувати акції Nord Stream AG до закінчення слухань в англійському суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram