ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вчетверте поспіль зберіг ключову ставку на рівні 18% через інфляцію

Правління Нацбанку бачить можливості для зниження ставки в майбутньому.

НБУ вчетверте поспіль зберіг ключову ставку на рівні 18% через інфляцію
Фото: НБУ

Правління Національного банку на засіданні 14 березня прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 18% у зв'язку з інфляційними ризиками.

Про це йдеться на сайті НБУ.

У лютому 2019 року темпи інфляції вповільнилися до 8,8%. На думку НБУ, це свідчить про те, що фундаментальний інфляційний тиск послаблюється.

Однак правління вважає, що ризики для подальшого зниження інфляції зберігаються.

Наприклад, на найближчі місяці заплановано підвищення соціальних виплат і монетизацію субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. "Хоча ефекти цих окремих факторів незначні, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо позначиться на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів", - вирішили в НБУ.

Тому регулятор учетверте вирішив зберегти ключову ставку на рівні, встановленому ще у вересні 2018 року, але вказав на можливість її зниження в майбутньому. Подальша динаміка облікової ставки буде базуватися на оновленому макроекономічному прогнозі Національного банку, який оприлюднять у квітні.

Прогноз інфляції на 2019 рік зберігається на рівні 6,3%.

Нагадаємо, що нинішній рівень облікової ставки найвищий з червня 2016 року. Абсолютний рекорд - 300% - зафіксували 1994 року.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram