ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман: Коболєв може залишитися на чолі "Нафтогазу"

Прем'єр отримав нову пропозицію від наглядової ради компанії.

Гройсман: Коболєв може залишитися на чолі "Нафтогазу"
Фото: ukraina.ru

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що Андрій Коболєв може залишитися на чолі "Нафтогазу України".

"Наглядова рада внесла пропозиції підписати новий контракт на нових умовах, які досить близькі до того, що я вимагав. Це, напевно, одна з перших адекватних пропозицій, які отримав уряд від наглядової ради. Будемо це проговорювати для фіналізації рішень", - сказав Гройсман в ефірі "Прямого".

Агентство "Українські новини" напередодні повідомило, що наглядова рада НАК "Нафтогаз України" на засіданні 11 березня ухвалила рішення внести в Кабінет Міністрів подання про продовження терміну повноважень Коболєва на посаді голови правління "Нафтогазу" мінімум на один рік, до 22 березня 2020 року.

Рівень винагороди Коболєва в такому разі складе 50% від місячного посадового окладу, встановленого чинним контрактом, без виплати щомісячних і квартальних премій. Однак буде передбачена виплата премії за результатами роботи за рік наприкінці терміну дії контракту в розмірі, який буде затверджено урядом у фінансовому плані "Нафтогазу".

В обґрунтуванні рішення зазначається, що "наглядовій раді вкрай важливо забезпечити безперервність роботи керівного складу компанії, особливо протягом наступних 12 місяців".

Гройсман сказав, що умовою підписання контракту буде анбандлінг з 1 січня 2020 року і збільшення видобутку газу.

"У них, згідно із затвердженою стратегією до 2020 року, передбачено майже 18 млрд кубів, а видобуток поки що майже 15. Три мільярди, будь ласка, видобути і віддати українським громадянам", - сказав він.

Нинішній голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв був призначений у березні 2014 року, і термін його п'ятирічного контракту спливає 22 березня. Наглядова рада хотіла продовжити контракт з Коболєвим на три роки з нинішнім окладом 2,08 млн гривень на місяць.

Однак Гройсман ще в січні заявив, що уряд не буде продовжувати контракт з правлінням "Нафтогазу" зі збереженням нинішніх зарплат, і 6 березня прем'єр анонсував відкритий конкурс на цю посаду.

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв 2017 року отримав 47,1 млн гривень зарплати і додаткових поточних премій.

Загальна компенсація управлінському персоналу в складі 6 членів правління і 9 директорів в 2017 році склала 214 млн гривень з урахуванням заробітних плат і додаткових поточних премій (в 2,46 рази більше, ніж в 2016 році).

У 2018 році Андрій Коболєв отримав $7,9 млнпереказав їх мамі в Америку), а комерційний директор компанії Юрій Вітренко - $6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з "Газпромом" за транзитним контрактом.

Сукупний обсяг премій менеджменту "Нафтогазу" - 41 людині - затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США), що становитиме 46,3 млн дол. США.

У травні 2018 року мали виплатити першу частину премій на суму 20,7 млн доларів (541 млн грн). Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік. Решту премії виплачуватимуть протягом трьох років за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу (2,6 млрд доларів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram