ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін відмовився продовжити контракт з правлінням "Нафтогазу" із нинішніми зарплатами

Гройсман заявив, що топ-менеджери повинні працювати не тільки заради грошей, а й за ідею.

Кабмін відмовився продовжити контракт з правлінням "Нафтогазу" із нинішніми зарплатами
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів зажадав від наглядової ради "Нафтогазу України" підготувати новий контракт з правлінням. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, він повинен передбачати обмеження зарплат топ-менеджменту.

Чинний контракт буде припинено з 22 березня 2019 року. До цього часу наглядова рада повинна подати свої пропозиції.

"Повинна бути ринкова зарплата, але не захмарна. А винагороди, які будуть у цьому контракті, будуть повністю залежати від успіхів роботи компанії. Якщо виконано план зі збільшення видобутку українського газу - тоді зарплата може бути трохи вищою і бонуси трохи вищими. Якщо виконана задача, що з 1 січня 2020 року Україна повністю інтегрована, - а це має бути виконано, - в європейську газотранспортну систему і залишається надійним транзитером - це може бути ще один показник ефективності роботи компанії", - сказав прем'єр-міністр України.

Гройсман додав, що топ-менеджери держкомпаній зобов'язані працювати не тільки заради грошей, а й за ідею.

"Я за те, щоб зарплати і винагороди для державних компаній України і їх менеджменту були ринковими, але я проти того, щоб в такий складний час ці виплати були не просто великими, а захмарно великими... Я не вважаю, що в державних компаніях зарплата повинна бути визначальним фактором і мотивацією роботи. Я вважаю, що є дві складові: перше - це робота на державу, щоб вона була сильною, і друге - щоб отримувати за це зарплату. Але в жодному разі державна компанія не повинна розглядатися як друкований верстат, який видає гроші в необмежених кількостях", - сказав він.

Нагадаємо, глава правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв у 2017 році отримав 47,1 млн гривень зарплати і додаткових поточних премій.

Загальна компенсація управлінському персоналу в складі 6 членів правління і 9 директорів у 2017 році склала 214 млн гривень з урахуванням заробітних плат і додаткових поточних премій (у 2,46 разу більше, ніж у 2016 році).

У 2018 році Андрій Коболєв отримав $7,9 млнпереказав їх мамі в Америку), а комерційний директор компанії Юрій Вітренко - $6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді у спорі з "Газпромом" за транзитним контрактом.

Загальний обсяг премій менеджменту "Нафтогазу" - 41 людині - затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США), що становитиме 46,3 млн дол. США.

У травні 2018 року мали виплатити першу частину премій на суму 20,7 млн доларів (541 млн грн). Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік. Решту премії виплачуватимуть протягом трьох років за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу (2,6 млрд доларів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram