ГоловнаЕкономікаДержава

МЗС заявило про зрив "Газпромом" тристоронніх газових консультацій

"Логіка проста - не звертати увагу ні на кого, будувати Північний потік-2".

МЗС заявило про зрив "Газпромом" тристоронніх газових консультацій
Фото: EPA/UPG

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що "Газпром" зірвав тристоронні консультації з приводу транзиту газу, які були призначені на 15 січня.

"Газпром" зірвав технічні тристоронні консультації щодо газу, намагаючись своєю безконтрольністю залякати Європу і нав'язати свої поняття замість цивілізованих правил. Логіка проста - не звертати увагу ні на кого, будувати "Північний потік-2" не чекаючи на остаточні дозволи, ігнорувати своїх же партнерів", - написала вона в фейсбуці.

Українська сторона і представники Єврокомісії під час відсутності "Газпрому" провели переговори з приводу реформи ринку газу, виконання Угоди про асоціацію та подальшої долі тристоронніх консультацій.

Нагадаємо, перший раунд переговорів щодо транзиту газу відбувся 17 липня 2018 року в Берліні.

Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович після їх завершення анонсував переговори групи експертів високого рівня. Серед тем для обговорення експертів - питання: як імплементація Україною європейського законодавства повинна вплинути на майбутній транзитний контракт і механізм тарифоутворення, закладений у ньому, а також про виокремлення зі структури "Нафтогазу України" нового оператора ГТС, який і повинен стати стороною контракту.

На 21 січня 2019 року в Брюсселі було заплановано другий раунд газових переговорів.

Газовий і транзитний контракти між Україною і Росією діють до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram