ГоловнаЕкономікаДержава

​Коболєв візьме участь у тристоронніх переговорах щодо транзиту газу 21 січня

"Нафтогаз" готовий відмовитися або переглянути позов до російського "Газпрому".

​Коболєв візьме участь у тристоронніх переговорах щодо транзиту газу 21 січня
Андрей Коболев
Фото: Макс Левин

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв має намір взяти участь у тристоронніх переговорах між Україною, Росією і Євросоюзом з питання транзиту газу через Україну в країни ЄС.

Про це повідомили в прес-службі НАКу.

"Ми підтверджуємо готовність Коболєва взяти участь у тристоронніх переговорах 21 січня", - йдеться в повідомленні.

Раніше віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович повідомив, що другий раунд тристоронніх переговорів щодо газу в форматі Україна - ЄС - Росія відбудеться 21 січня в Брюсселі.

Перший раунд газових переговорів щодо транзиту газу на рівні міністрів відбувся 17 липня в Берліні.

Коболєв також заявив, що "Нафтогаз" готовий відмовитися або переглянути позов до російського "Газпрому" в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо транзиту природного газу через територію України у разі укладення довгострокового контракту з транзиту.

"Фактично ми говоримо російським колегам, якщо ви будуєте обхідний шлях і не хочете транспортувати через українську ГТС - компенсуйте, якщо хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт, за європейськими правилами з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, ми готові відмовитися від позову, або переглянути, або змінити", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу".

Нагадаємо, газовий і транзитний контракти між Україною і Росією діють до кінця 2019 року. Наприкінці грудня минулого року Коболєв заявив, що Росія не збирається забезпечувати гарантії транзиту газу через українську газотранспортну систему після 2019 року.

6 липня "Нафтогаз" подав позов в Арбітражний суд Стокгольма з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом з "Газпромом" і попередньо оцінив свої вимоги в 11,58 млрд доларів, не рахуючи відсотків. 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію 4,63 млрд доларів за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу.

За результатами двох арбітражних проваджень, "Газпром" повинен заплатити 2,56 млрд доларів на користь НАКу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram