ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада прийняла закон для відновлення кредитування

Він входив у пакет з 35 законопроектів, покликаних прискорити зростання економіки України.

Рада прийняла закон для відновлення кредитування
Фото: Макс Левин

Верховна Рада у вівторок, 3 липня, прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №6027-д про внесення змін до законодавства, спрямованих на відновлення кредитування. Цей законопроект ще в січні 2018 року уряд визначив як один з пріоритетних.

Депутати підтримали його 239 голосами "за".

За оцінкою Національного банку, законопроект №6027-д дозволить зменшити ризики кредиторів під час здійснення кредитних операцій.

У свою чергу це полегшить доступ суб'єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими позиками: права кредитора-іпотекотримача будуть гарантовані і захищені; інститут поруки буде юридично захищеним; банки зможуть отримувати інформацію про позичальника, важливу для кредитних відносин; відчуження предмета іпотеки без згоди банку-кредитора стане неможливим; зменшиться можливість ухилятися від кредитних зобов'язань при спадкуванні майна позичальника; вдосконалені інструменти позасудового врегулювання.

Під час виступу в парламенті в середині травня голова НБУ Яків Смолій говорив, що неефективне законодавство дозволяє несумлінним позичальникам використовувати його для ухилення від виконання своїх зобов'язань.

"У тому числі неефективний інститут поруки, широке застосування схеми ухилення від виконання своїх зобов'язань за договором поруки шляхом ліквідації відповідальної особи", - сказав він.

Також цей документ дозволяє скасувати необ'єктивне визначення вартості іпотеки і можливість відчужувати майно без згоди заставоутримувача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram