ГоловнаЕкономікаДержава

"Роттердам+" гарантує, що компанії, які закуповують вугілля за кордоном, не зазнають втрат, - голова ПЕА

Інвестори побоюються вкладати гроші в енергетичні компанії в Україні, оскільки немає розуміння, за якими правилами працюватиме ринок наступного року, вважає голова Першої енергетичної асоціації України Василь Котко.

"Роттердам+" гарантує, що компанії, які закуповують вугілля за кордоном, не зазнають втрат, - голова ПЕА
Фото: Василий Котко Больше читайте тут: http://gordonua.com/news/money/rotterdam-plyus-garantiruet-chto-vse-kompanii-kotorye-zakupayut

Чинна сьогодні формула розрахунку ціни на електроенергію дає гарантії цін для інвесторів, які могли б зацікавитися покупкою українських компаній, заявив голова Першої енергетичної асоціації України Василь Котко, коментуючи плани Кабміну щодо продажу "Центренерго".

Виконувач обов'язків голови Фонду державного майна Віталій Трубаров повідомив у травні цього року, що конкурс з продажу "Центренерго" може бути призначений уже на осінь, писав "Интерфакс". "Формула "Роттердам плюс" принципово гарантує, що всі компанії, які закуповують вугілля за кордоном, не зазнають втрат. Проблема в тому, що, згідно з цією формулою, прогноз оптової ринкової ціни і ціни, яка закладається для генеруючих компаній, береться за минулий рік. В умовах, коли ціни на вугілля зростають, це завжди призводить до того, що вони зазнають певні втрати або збитки. Тобто купується вугілля фактично дорожче, ніж закладається в ціну на електроенергію", - пояснив Котко.

Він вважає, що в сьогоднішніх умовах перспектива переходу на іншу систему ціноутворення підвищує ризики для потенційних інвесторів. "Для інвестора доволі ризиковано йти зараз купувати компанію, яка працює в одних умовах, а з наступного року будуть зовсім інші умови, які ще й не зовсім зрозумілі. Навіть нашим розробникам усього цього. Є великі ризики. Було б правильніше, якби ми вже ввели новий ринок, він попрацював хоч би декілька місяців, зарекомендував, що все нормально, що він працює як ринок, що вугільним компаніям зручно, є попит на електроенергію і так далі. А нинішня ситуація зменшує ймовірність того, що сюди зайде серйозний іноземний інвестор", - вважає експерт.

У 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Формула "Роттердам плюс" включає ціну вугілля для виробництва електроенергії, засновану на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен) плюс доставку в український порт. В Україні формульне ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв: у разі поставок природного газу діє формула "Дюссельдорф плюс" (ціна хаба NCG + доставка до хабу в Словаччині + доставка в Україну), для нафти використовуються котирування "Platts плюс премія".

Формула "Роттердам плюс" повинна припинити свою дію в 2019 році, після того, як набуде чинності закон про ринок електроенергії, який парламент прийняв 13 квітня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram